NS wil na fraudezaak weer gaan meedoen in de provincie

NS-topman Roger van Boxtel.© ANP/Jeroen Jumelet

Ruim twee jaar na het debacle rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg wil de NS zich weer gaan roeren op de markt van het regionale spoorvervoer.

Redactie

De laatste jaren stelde het staatsbedrijf zich op aandringen van de politiek terughoudend op, maar die tijd is nu voorbij, zegt president-directeur Roger van Boxtel in een interview met de Volkskrant.

VrijgesprokenDe NS won twee jaar geleden met een dochterbedrijf de miljardenstrijd om het openbaar vervoer in Limburg. De vervoerder moest die vergunning weer inleveren toen bleek dat er gesjoemeld was. De mensen die destijds leiding gaven aan het spoorbedrijf werden onlangs in een omvangrijk proces vrijgesproken door de rechtbank in Den Bosch. Het hoger beroep in deze zaak moet nog van start gaan.

Schoon schipDe vrijspraak was een opluchting voor de NS, stelt Van Boxtel. "Deze personen hadden anders te boek gestaan als criminelen en NS als crimineel bedrijf. Dus ik ben blij, al blijft staan dat NS bepaalde dingen destijds niet goed heeft gedaan." Volgens de D66-prominent heeft zijn bedrijf schoon schip gemaakt. "We formeerden een nieuwe raad van bestuur en namen alle aanbevelingen van een extern onderzoeksbureau over. Tegenwoordig krijgen NS-werknemers cursussen over hoe om te gaan met mededingingsrisico's. En er zijn protocollen voor de interne controle."

2031Van Boxtel heeft inmiddels een rondgang gemaakt langs meerdere provinciale bestuurders om duidelijk te maken dat de NS weer mee wil gaan doen 'in de regio'. Voor een nieuwe kans in Limburg zal het bedrijf nog even moeten wachten; de concessie van huidig vervoerder Arriva loopt pas in 2031 af.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal