Limburg tijdens jaarwisseling stukje groter geworden

Print
Limburg tijdens jaarwisseling stukje groter geworden

Afbeelding: Johannes Timmermans

Limburg is in de nacht van oud op nieuw zo'n tien hectare groter geworden, dat zijn ongeveer twintig voetbalvelden.

Met het begin van 2018 werd ook de grenswijziging officieel van kracht, die de afgelopen jaren werd voorbereid en waarvoor in november 2016 de handtekeningen werden gezet.

Landtong
De gemeente Eijsden-Margraten heeft er een schiereiland van ruim dertien hectare in de Maas bijgekregen, dat tot nu toe bij België hoorde. Maar de landtong, ooit ontstaan bij het rechttrekken van de Maas, was niet vanuit België bereikbaar.

In ruil voor die dertien hectare grond kreeg de Waalse gemeente Visé aan de overkant van de Maas, bij de sluizen van Ternaaien, twee stukjes grond die nu nog tot Nederland behoren. Het gaat om net iets meer dan drie hectare. 

Tweede keer
Het is pas de tweede officiële grenscorrectie tussen Nederland en België in 175 jaar. In 1999 is in Zeeuws-Vlaanderen een grenscorrectie doorgevoerd omdat een paar stukjes land door de aanleg van het kanaal van Gent naar Terneuzen aan de ‘verkeerde’ kant van het water lagen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen