'Twee dagen voordat ons zoontje ter wereld kwam, hoorden we dat het mis was'

Print
'Twee dagen voordat ons zoontje ter wereld kwam, hoorden we dat het mis was'

Afbeelding: Stichting Son

Helden - De 34-jarige oud- Heldenaar Ivo Visser heeft een agressieve vorm van bloedkanker. Een levensreddende therapie in Seattle moet hem helpen, maar daar is wel 400.000 euro voor nodig.

De ellende voor Ivo Visser, geboren en opgegroeid in Helden en tegenwoordig woonachtig in Den Haag, begon in 2010 met een niet-agressieve vorm van non-hodgkin, een vorm van bloedkanker, maar goed te behandelen. In de jaren daarna werd er regelmatig bloedonderzoek gedaan. In 2013 bleek dat hij te hoge waardes had. Hij onderging chemokuren en daarmee dacht het stel dat hoofdstuk af te sluiten. 

Noodlot
Eind vorig jaar ging het echter mis. De non-hodgkin bleek te zijn getransformeerd tot een agressieve vorm, dus het hele medische circus begon opnieuw. Ivo kreeg chemokuren en onderging een stamceltransplantatie: en dat terwijl zijn vrouw zwanger was. "Zoiets vergeet je niet: twee dagen voordat ons zoontje Gijs in juli ter wereld kwam hoorden we dat het weer niet goed ging’’, vertelt Anne-Marij. "Anderhalve week na de geboorte werd mijn man opgenomen en begon hij aan weer een nieuwe therapie." 

Achtbaan
Het was een achtbaan waarin ze zich bevonden: in oktober hoorde het stel dat Ivo resistent was geworden tegen die nieuwe therapie. 
Ivo werd naar Leiden overgeplaatst omdat daar studies naar het lymfoom bezig waren, maar ook daar kon hij niet geholpen worden. 
Ook in andere ziekenhuizen in Nederland kon Ivo niet meedoen aan onderzoek: de vorm van non-hodgkin die hij heeft is gewoonweg te speciaal. 

Tijd
Er was echter geen tijd te verliezen, want als Ivo nu niet behandeld zou worden, zou hij nog maar een paar weken te leven hebben. "Daarom zijn we zelf op zoek gegaan naar een oplossing", blikt Anne-Marij terug. "In Seattle was hij wel welkom. Hij wordt daar behandeld met de zogenaamde CAR T-Cell therapie, en zijn kansen worden heel hoog ingeschat. We bespraken het met artsen in Nederland en die moedigden ons aan om die kant op te gaan." 

Geld
Het enige probleem was het geld: de therapie kost 400.000 euro. "Met de hulp van leningen van banken, spaargeld en familie kunnen we een hoop geld bij elkaar krijgen, maar op de lange termijn is het erg lastig om die kosten te dragen. Daarom zijn we een inzamelingsactie gestart. We hebben alle hulp nodig." En het geld moet er snel komen ook: op 8 januari vliegt het stel met hun vijf maanden oude zoontje naar de Amerikaanse stad en begint Ivo met de therapie. "In Amerika moet je voordat je aan een therapie begint, meteen al het geld neertellen. Dus we voelen de tijdsdruk, maar we geloven erin dat het ons gaat lukken. De actie staat pas een paar dagen online, maar vandaag komen waarschijnlijk al op de 100.000 euro uit!" 

Steun
Het jonge gezin wordt in deze dagen overladen met liefdevolle steunbetuigingen. Via sociale media wordt de inzamelingsactie wijdverspreid. "Iedereen wil wat doen of organiseren voor ons. Bijvoorbeeld mijn zwager, die op zijn werk nagels aan het lakken is, à la Tijn, om geld voor ons in te zamelen. Het is echt fantastisch om te zien en doet ons zo goed." 

Sterk
Anne-Marij houdt zich sterk in deze tijd. "Ik ben vooral nu in actiemodus en ben veelal met praktische zaken bezig, want we moeten toch ons leven voor drie maanden verplaatsen naar Seattle. Ik weet nog niet precies hoe het gaat lopen, maar we gaan sowieso die kant op. Ik heb alle vertrouwen dat het goed komt." 

Wie wil doneren, kan dat doen via de website: www.stichtingson.nl
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →