OM in beroep tegen vonnis terreurverdachte Aïsha

Print
OM in beroep tegen vonnis terreurverdachte Aïsha

Afbeelding: AFP

Venray / Wanssum - Het Openbaar Ministerie (OM) Limburg gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank in de zaak van de Wanssumse terreurverdachte Aïsha (19).

De rechtbank achtte voorbereiding van deelname aan de gewelddadige jihad van Islamitische Staat in Syrië bewezen, maar haar plan voor een aanslag niet. Daarvoor waren de plannen voor een martelaarsoperatie in Nederland - die ze in een chat met haar echtgenoot in Zuid-Afrika besprak - niet concreet, definitief en gemeend genoeg. De rechtbank legde 290 dagen jeugddetentie op – Aisha was op het moment dat ze wilde uitreizen nog minderjarig – waarvan 228 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De onvoorwaardelijke detentie is gelijk aan haar voorarrest.

Inter
De officier van justitie had 30 maanden cel waarvan 24 voorwaardelijk geëist met een proeftijd van drie jaar. Hij eiste daarnaast ook een internetverbod en toegang voor de Reclassering tot alle digitale apparaten van Aisha om haar te kunnen controleren en indien nodig vroegtijdig te kunnen ingrijpen. Ze overtrad immers de schorsingsvoorwaarden – het internetverbod – toen ze in afwachting van haar berechting voor poging tot uitreis haar man in een chat vroeg om informatie voor het uitvoeren van een aanslag op een overheidsgebouw in Nederland.

 

Terroristische aanslag
Hoe ‘verwerpelijk en schokkend’ die ideeën ook zijn, daarmee is nog niet gezegd dat ze een overeenkomst aanging om dit uit te gaan voeren, oordeelde de rechtbank, die samenspanning tot het plegen van een terroristische aanslag niet bewezen achtte. Het OM geeft geen nadere motivatie voor het instellen van hoger beroep, dat komt in de zaak zelf aan de orde, laat een woordvoerder weten.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →