Een verdachte verijdelde ontsnapping Roermond op vrije voeten

Print
Een verdachte verijdelde ontsnapping Roermond op vrije voeten

Afbeelding: Annemiek Mommers/Bert Jansen/ANP/iStock

Een van de vijf verdachten van de ontsnappingspoging van topcrimineel Benaouf A. uit de gevangenis van Roermond is vrijgelaten.

Ismail el M. werd ervan verdacht dat hij de te kapen helikopter had geboekt, maar de rechtbank ziet niet voldoende aanwijzingen dat hij erbij betrokken was. Zijn identiteit zou zijn misbruikt en ten tijde van de ontsnappingspoging zou hij bij de kapper in Amsterdam gezeten hebben.

De overige vier mannen die donderdag voor de rechter in Amsterdam stonden blijven achter de tralies.

Lees ook: Hoe de politie een spectaculaire ontsnappingspoging wist te voorkomen

Heythuysen
In de rechtszaal in Amsterdam bleek dat de ontsnappingspoging eigenlijk een week eerder was gepland vanaf een heliplatform in Heythuysen. De uiteindelijk op 11 oktober verijdelde bevrijdingsvlucht ging op 4 oktober niet door omdat de luchtvaartpolitie een dag eerder een tip kreeg dat de huurder wellicht criminele bedoelingen had. 

Argwaan
De man had het toestel in de eerste week van oktober geboekt omdat hij zogenaamd zijn vriendin een toeristische rondvlucht boven Nederland wilde aanbieden. Zij boeking wekte argwaan omdat de Amsterdammer per se wilde dat het toestel in Heythuysen de lucht in zou gaan. Normaal gesproken worden dit soort attractievluchten vanaf het vliegveld bij Lelystad gehouden.

Verklaring
Bij de ontsnappingspoging was ook een 54-jarige Colombiaan betrokken die dienst deed als piloot. Ook hij zit nog vast. Hij heeft als enige een verklaring afgelegd. Volgens hem zou naast Benaouf A. nog een crimineel moeten worden bevrijd uit de gevangenis van Roermond. Het OM kon dit niet bevestigen. 

Wapens
Op 10 oktober spendeerden de vijf verdachten de nacht in een hotel in Eindhoven. 's ochtends werd de trip voortgezet. Met gestolen auto's vol wapens, jerrycans benzine, touwen, kraaienpoten en vuurpijlen reden de criminelen naar Limburg. Agenten wisten de criminelen te traceren in de buurt van de heli en na een wilde achtervolging klem te rijden in Roosteren. Eén van de inzittenden die probeerde te ontkomen, werd doodgeschoten.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →