Donders in nieuwjaarsspeech: Roermond heeft ‘lessen geleerd’

Print
Donders in nieuwjaarsspeech: Roermond heeft ‘lessen geleerd’

Burgemeester Donders tijdens de nieuwjaars Receptie in Roermond Afbeelding: Jeroen Kuit

De rechtszaak rond Jos van Rey mag dan wederom een vervolg krijgen, voor Roermond is volgens burgemeester Rianne Donders een periode afgesloten.

"Voor de stad valt er geen les meer uit nieuwe rechtsgangen te leren. Alle lessen zijn benoemd of in de praktijk gebracht en daarmee kan de stad verder."

Integriteit
Donders ging woensdag in haar toespraak tijdens  de nieuwjaarsbijeenkomst op het Munsterplein uitgebreid in op de ‘affaire-Van Rey’ en het onderwerp integriteit. Ze zei te begrijpen dat "het vonnis en de consequenties ervan voor de betrokkenen menselijkerwijs hard zijn aangekomen".  Maar het arrest  van het hof heeft volgens haar ook inzicht gebracht in "hoe kwetsbaarheid van bestuurders  kan ontstaan" en hoe noodzakelijk het is een scheiding tussen rollen en belangen aan te brengen en die goed te bewaken. 

De verkiezingen in maart zullen niet ongemerkt aan Roermond voorbij gaan en ook landelijk aandacht krijgen, voorziet de burgemeester. Met name vanwege het onderwerp integriteit. Die aandacht vindt ze "terecht en noodzakelijk", want "integriteit is een absolute voorwaarde voor het goed functioneren van het openbaar bestuur van ons land, voor onze democratie voor onze rechtsstaat."

Brunssum
Donders benadrukte nog eens dat een burgemeester dan wel geacht wordt de hoeder van de integriteit te zijn, maar dat wettelijke middelen ontbreken om in te grijpen als die integriteit in gevaar komt. Ze verwees naar Brunssum waar burgemeester Luc Winants zich genoodzaakt zag te vertrekken, omdat de raad  de omstreden wethouder Jo Palmen in het zadel hield. Zonder "instrumenten in de democratische schatkist" wordt integriteitsbeleid willekeurig toegepast en kan niemand daartegen optreden, betoogde Donders. Ze liet weten blij te zijn dat de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken hier oog voor heeft. "Ik hoop haar op niet al te lange termijn samen met de gouverneur op dit thema aan te spreken."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →