Ziekenhuis Venlo raakt keurmerk ‘seniorvriendelijk’ kwijt

Print
Ziekenhuis Venlo raakt keurmerk ‘seniorvriendelijk’ kwijt

Afbeelding: iStock

De landelijke ouderenorganisatie KBO-PCOB heeft VieCuri Medisch Centrum het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis afgenomen.

De ziekenhuisorganisatie met locaties in Venlo en VieCuri Medisch Centrum is het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis kwijt. Er is de ziekenhuisorganisatie veel aan gelegen om de ‘titel’ weer terug te krijgen.Venray voldoet niet aan de strengere eisen van de ouderenorganisatie, een samenwerking van de Unie KBO en PCOB.

Overdragen
Het ziekenhuis zou onder andere niet genoeg moeite doen om oudere patiënten die hulpbehoevend zijn goed over te dragen aan een zorginstelling. Zo’n overdracht aan een zorginstelling - waarbij gegevens en medische informatie van een patiënt worden gedeeld - wordt door VieCuri standaard de via telefoon of e-mailverkeer afgehandeld. De seniorenorganisatie ziet liever een ‘warme’ overdracht. Dat houdt in dat een zorginstelling of huisarts wordt uitgenodigd voor een gesprek in het ziekenhuis.

Volgens de KBO-PCOB is er bij VieCuri ook te weinig aandacht voor ouderen op de spoedeisende hulp en zijn er geen verpleegafdelingen die voldoende toegerust zijn op zorg voor kwetsbare ouderen.

Eisenpakket


Elke twee jaar stelt KBO-PCOB een pakket van eisen samen waaraan ziekenhuizen zouden moeten voldoen om goede zorg voor kwetsbare ouderen te kunnen geven. Er zijn vele keurmerken, maar ziekenhuizen in heel het land is er veel aan gelegen om juist deze ‘sticker’ hoe dan ook binnen te halen. Dit heeft alles te maken met het groeiende aantal kwetsbare ouderen in het land.

VieCuri noemt het verlies van het keurmerk daarom ook heel zuur. "De overdracht is vergelijkbaar met die in heel veel ziekenhuizen. Alleen is die bij ons niet volledig in een beleidsplan vastgelegd." Er wordt volgens een woordvoerster al keihard gewerkt aan een plan om in 2019 het keurmerk weer terug te krijgen.

Wachten
Het ontbreken van een keurmerk betekent niet dat VieCuri niets aan zorg voor ouderen doet. Zo zijn de afgelopen jaren speciale ‘zorgpaden’ ingericht zodat ouderen niet onnodig lang op onderzoeken en behandelingen hoeven te wachten en minder vaak naar het ziekenhuis hoeven te komen. Dit jaar wil het ziekenhuis een transferium openen, een verpleegafdeling waar ouderen korte tijd opgenomen kunnen worden in afwachting van een verpleeghuisopname.

UMC ook niet


Naast VieCuri heeft ook het UMC in Maastricht geen keurmerk gekregen. De overige Limburgse ziekenhuizen (Laurentius Ziekenhuis Roermond, Sint Jansgasthuis Weert en Zuyderland in Heerlen en Geleen) mogen de ‘titel’ wel twee jaar dragen.

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu