Lege busstations door staking: Limburgs ov grotendeels platgelegd

Print

Geen bussen in Roermond, donderdagochtend. Afbeelding: David Dunnaway

Lege busstations in Limburg donderdagochtend. In de hele provincie rijden geen bussen vanwege een staking bij vervoersbedrijf Arriva.

Ook de stoptreinen van het bedrijf blijven tot zeker elf uur 's avonds aan de kant staan. 

Hoge werkdruk
Het personeel van Arriva in Limburg doet mee aan een landelijke staking van vakbonden CNV en FNV. Die willen met deze actie hun eisen voor een nieuwe cao kracht bij zetten. Zo zou er dringend iets moeten worden gedaan aan de te hoge werkdruk van buschauffeurs. Eerdere overleggen met werkgevers liepen op niets uit. 

Plat leggen
Volgens FNV doen er 'ruim voldoende' buschauffeurs mee aan de staking om het regionale busvervoer plat te leggen. Op sommige plekken rijden de regiotreinen wel gewoon volgens het spoorboekje, maar in Limburg is ook dat niet het geval. Landelijk vervoerder NS maakt geen deel uit van de staking. Alle intercity's rijden donderdag dan ook gewoon volgens dienstregeling. 

Lees ook: Staken: wanneer mag dat eigenlijk?

Roermond
Op het station in Roermond bleef het busperron donderdagochtend akelig leeg. Een enkele reiziger bleek niet op de hoogte van de stakingsplannen en stond vergeefs te wachten, maar druk was het er bepaald niet. 

Geen Nederlands
Voor sommige reizigers die de Nederlandse taal niet machtig zijn, kwam de staking donderdagochtend toch als een verrassing. Zo wachtte Samir Edres uit Sudan in Sittard tevergeefs op de bus naar Heerlen, waar hij bij een schoonmaakbedrijf werkt. De Fransman Antoine Letellier en de Pool Pjotr Bosou strandden eveneens in Sittard, terwijl ze naar Chemelot wilden.

Pjotr op het busstation in Sittard.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →