Staken: wanneer mag dat eigenlijk?

Print
Staken: wanneer mag dat eigenlijk?

De busremise in Herten, donderdagochtend. Afbeelding: David Dunnaway

In heel Limburg rijden donderdag geen bussen en treinen van Arriva. Chauffeurs en machinisten staken 24 uur. Hoe zit dat eigenlijk: mag dat zomaar?

Hoe komt het tot een staking?
Staken is een recht van werknemers om het werk neer te leggen en dus toegestaan. Werknemers doen dat meestal gezamenlijk. Vaak is het de vakbond die het initiatief neemt omdat hij het met de werkgevers niet eens kan worden over de inhoud van de cao. Staken is echter onrechtmatig wanneer het doel onhaalbaar is of niet in verhouding staat tot het doel. De staking in het openbaar vervoer duurt donderdag de hele dag en geldt voor heel Nederland. Onder de cao streekvervoer vallen 12.000 mensen van wie een groot deel het werk neer zal leggen.

Wat betekent een staking voor een werkgever?
Die wordt door de staking getroffen. Zijn medewerkers werken niet en hij mag, volgens de wet, geen tijdelijke krachten inhuren om het werk toch gedaan te krijgen. De vakbonden moeten een staking wel van tevoren aankondigen. Bij een onrechtmatige staking kan de werkgever wel naar de rechter stappen.

Hoe zit het met het loon bij een staking?
In principe geldt; wie niet werkt, krijgt geen loon. Werknemers die lid zijn van de vakbond kunnen vaak wel geld krijgen uit de stakingskas van de vakbond.

Wat kunnen werknemers doen die wel willen werken maar tegengehouden worden door stakende collega's?
Bij een georganiseerde staking liggen de verantwoordelijkheid en het risico bij de werknemers als groep, zo redeneert de Hoge Raad. De werknemer die toch wil werken hoeft dan niet te worden doorbetaald. Het idee is dat deze werknemers ook de vruchten plukken van de staking. Bij een wilde staking, die niet van tevoren is gepland, ligt het risico bij de werkgever en moeten deze werknemers wel worden doorbetaald.

Kun je worden ontslagen omdat je meedoet aan een staking?
Niet als de staking door een vakbond wordt uitgeroepen en de rechter de actie niet als onrechtmatig heeft bestempeld.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →