Bram Moszkowicz wil weer strafpleiter worden maar durft nog niet

Print
Bram Moszkowicz wil weer strafpleiter worden maar durft nog niet

Moszkowicz in 5 jaar later. Afbeelding: RTL

Voormalig strafpleiter Bram Moszkowicz (57), die in 2013 door het Hof van Discipline uit zijn ambt werd gezet na een reeks klachten over zijn functioneren, vindt dat hij een tweede kans verdient als advocaat.

Hij durft echter geen verzoek in die richting te doen uit angst te worden afgewezen. "Ik ben bang voor een negatief advies. Ook al zou dat niet reëel zijn."

Geschrapt
Moszkowicz werd woensdagavond in het RTL-programma 5 Jaar Later stevig aan de tand gevoeld door presentator Beau van Erven Dorens. Die sprak de Maastrichtse oud-advocaat over de tijd nadat hij door het Hof uit zijn functie werd geschrapt. Dat gebeurde omdat hij grote sommen geld van cliënten zou hebben gevraagd en aangenomen, omdat hij belangen van cliënten zou hebben verwaarloosd, zijn administratie niet op orde had, en niet de verplichte studiepunten voor bijscholing haalde. 

Nu, vijf jaar na de uitspraak, zou Moszkowicz dolgraag weer een toga aantrekken. "Maar dat zit er voorlopig niet in. En dat is jammer. In Nederland zijn we, zeker in het recht, gewend mensen een tweede kans te geven. Ik denk dat ik, nu ik vijf jaar mijn vak niet hebben mogen uitoefenen, misschien een tweede kans verdien." Toch durft hij de stap naar een eventuele rehabilitatie (nog) niet te zetten. "Ik zou het kunnen doen, maar vrees die afwijzing."

Moszkowicz moet zich, als hij weer advocaat wil worden, wenden tot de Orde van Advocaten. De Raad van Toezicht oordeelt vervolgens over zo'n aanvraag. Als die aanvraag wordt afgewezen, bekijkt het Hof van Discipline - de instantie die hem schrapte uit zijn functie - de zaak. 

Juridisch adviseur
De jurist is momenteel actief als juridisch adviseur. Hij werkt in voorkomende gevallen samen met zijn vriendin, advocate Nienke Hoogervorst, die een zelfstandige strafrechtpraktijk heeft. "Ik geef advies en doe met een frisse blik, op basis van mijn jarenlange ervaring met recht, zogenoemde second opinions voor allerlei zaken." Hij hoopt, als een functie als advocaat geen optie blijkt, door te gaan als adviseur. "Ik moet toch geld verdienen."

BMW-tje van 10 jaar oud
De oud-strafpleiter raakte na de uitspraak van het Hof - 'die ik niet had verwacht' - niet alleen zijn baan maar ook zijn inkomen kwijt. "Ik leef tegenwoordig op een ander niveau", aldus Moszkowicz die ooit alles had wat zijn hart begeerde, zoals ettelijke huizen, dure bolides en kostbare maatpakken. "Ik heb woningen moeten verkopen, ook die in Frankrijk waar ik mijn oude dag hoopte door te brengen. Mijn inboedel is verkocht en ik heb een overeenkomst met de belastingdienst waaraan ik moet afdragen. Nu rijd ik als autofanaat in een BMW-tje van 10 jaar oud. Daar moet ik het dan maar mee doen..."

Echte liefde
Hoewel hij veel minder bezit dan vijf jaar geleden voelt hij zich geen ongelukkig mens. Sterker: hij zit volgens eigen zeggen stukken lekkerder in zijn vel dan in 2013. "Ik ben blij met mijn vriendin Nienke: een vrouw die ik in 2005 ontmoette en voor wie ik altijd echte liefde heb gevoeld. Een sterke vrouw die tegen een stootje kan, waarmee je oorlogen kunt winnen en waar je volgens mijn vader desnoods onderduikers zou onderbrengen."

Qualitytime
Anders dan vroeger geniet Moszkowicz tegenwoordig van wat hij noemt 'de qualitytime van het leven'. "Toen ik het nog druk had, heb ik de aandacht voor bijvoorbeeld mijn kinderen laten schieten. Dat besef ik nu pas en dat is een pijnlijke constatering." De relatie met zijn kinderen is anno 2018 stukken beter. Met tranen van spijt in de ogen: "Ook al zou ik weer aan de slag willen als advocaat, mijn privéleven blijft voortaan het allerbelangrijkste. Want er is meer dan alleen maar werken en bezit."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →