Leon Verdonschot is een deadlinejunk

Print
Vanaf maandag 8 januari schrijft Leon Verdonschot wekelijks een column voor De Limburger.

Als de hoofdredacteur op zijn voicemail staat, hoopt Leon Verdonschot maar één ding: "Dat-ie me vraagt voor een column." 

Stage
De kale, zelfbewuste jongeman - nou ja, ook alweer 44 jaar - aan een tafeltje in het Eindhovense trendy café Usine, doet op geen enkele manier denken aan de ietwat schuchtere krullenbol die midden jaren negentig stage liep bij Dagblad De Limburger in Maastricht en daarna een jaarcontract kreeg als verslaggever bij diezelfde krant. Maar Leon Verdonschot, want over hem hebben we het, begon al veel eerder bij de voorloper van de krant.

"Ik heb de krant bijna vier jaar lang bezorgd. Toen ik stage liep, ben ik ingevallen voor een collega-bezorger. Ik had toen een stuk geschreven voor de zaterdagkrant, waarna we met de redactie nog iets gingen drinken. Aansluitend ging ik de krant bezorgen. Dat vond ik ruig, dat je je eigen stuk in de brievenbussen stopte”, vertelt hij.

Parenclub
Maar toen de Nieuwe Revu hem een baan aanbood, bleek die meer gewicht in de schaal te leggen dan zijn net getekende contract voor onbepaalde tijd bij de Limburgse krant. "Ook bij de Revu heb ik stage gelopen en net na mijn stageperiode maakten ze een jubileumspecial met als motto ‘Alles moet kunnen’. In de muziek, in de sport... en op het gebied van seks. Voor dat verhaal had niemand ingeschreven, dus ik zei meteen: dát ga ik maken, samen met een collega. We gingen undercover naar parenclub Cupido in Sittard en naar hardcore homotent Shaft in Amsterdam. Daar mochten we bij een T-shirtparty zijn. Inderdaad, alleen gekleed in een T-shirt. Waarop mijn collega afhaakte. Ik ben wel gegaan. Toen het verhaal verscheen, belde de hoofdredacteur me op: ‘Heb je dat echt gedaan? Voor iemand die dat over heeft voor een verhaal heb ik een baan.’ Dus in 1998 ben ik naar Amsterdam vertrokken.”


Moederschoot

Bijna 20 jaar na zijn vertrek naar Nieuwe Revu, gerijpt door een aantal succesvolle boeken (hij staat momenteel op 1 in de best- sellerlijst met het boek Rico over kickbokser Rico Verhoeven) en enkele documentaires keert Verdonschot nu terug in de moederschoot, want zo ziet hij de Limburgse krant. Vanaf maandag 8 januari schrijft hij wekelijks een column in het katern Leef! Daarin kijkt hij naar alle aspecten van het goede leven in Limburg door de ogen van een Amsterdammer, en omgekeerd. Hij is niet van het soort dat vanuit de provincie naar Amsterdam is getrokken en vervolgens af gaat geven op zijn wortels. "Ik voel me een Limburger die in Amsterdam woont, vind het moeilijk me Amsterdammer te noemen. Maastricht vind ik een mooie stad en ook in Geleen kom ik nog regelmatig.” Hij heeft dan ook altijd een werkkamer in Maastricht aangehouden. "Een smoes, het is de enige werkkamer waar nooit gewerkt is. In Amsterdam woon ik vlak naast de Dam met vriendin en boxer.”

Spiegel
In tegenstelling tot zijn opiniërende column in Nieuwe Revu zal zijn bijdrage aan deze krant observerend zijn. "Inleven vind ik een belangrijk woord. Ik ben niet zo snel oordelend, wel nieuwsgierig. Een recensent van De Volkskrant schreef over mijn boek Vos over de Belgische zanger Luc de Vos ‘waar is Verdonschot zelf?’. Als ik mezelf wil zien, kijk ik wel in de spiegel. De dingen die ik maak zijn heel persoonlijk, omdat ik ze zelf interessant vind. Nu ben ik bezig met het plan voor de film Het Schoonmakersparlement, over schoonmakers die zich organiseren in een echt parlement, laagopgeleide mensen die voor het eerst in contact komen met hoe democratie werkt. Ik weet hoe naar die mensen wordt gekeken, want ik ben zelf schoonmaker geweest. Een idee voor mijn eerste column? Ik ben een deadlinejunk. Tot de avond dat het moet gebeuren, is er nog niets. Ja, een zenuwachtige chef.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →