Vakbonden dreigen met nieuwe stakingsacties openbaar vervoer

Print
Vakbonden dreigen met nieuwe stakingsacties openbaar vervoer

Een leeg busstation in Heerlen, donderdag. Afbeelding: ANP/Marcel van Hoorn

De staking in het openbaar vervoer is nog niet achter de rug, of de vakbonden kondigen al vervolgacties aan.

Donderdag legden medewerkers van regionale vervoersbedrijven in zowat heel het land het werk neer. Daardoor rijden er ook in Limburg de hele dag geen bussen en treinen van Arriva. 

Ernst
Volgens CNV-onderhandelaar Sanne van der Meulen is de actiebereidheid onder chauffeurs en machinisten enorm groot. "Als de werkgevers denken dat het hiermee klaar is, hebben ze het mis. We bereiden al vervolgacties voor." Vanaf 16 januari gaan volgens de vakbondsvrouw regionale estaffeteacties van start. Voor 18 januari staan stakingen gepland in Limburg. "Maar we hopen dat de werkgevers zich op tijd realiseren dat het ernst is."

Duidelijk signaal
De FNV beaamt dit. "We hopen dat we met deze staking een duidelijk signaal hebben gegeven aan de werkgevers om concrete afspraken te maken. We geven ze hiervoor tot 15 januari de tijd om inhoudelijk op onze eisen in te gaan, anders volgen regionale acties."

In gesprek
De vervoersbedrijven vonden de eerste staking al voorbarig en denken hetzelfde over eventuele vervolgacties. "Laten we met elkaar gaan praten en onze reizigers niet verder duperen", reageert Fred Kagie, voorzitter van de brancheorganisatie Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV). Hij zegt 'goede afspraken' te willen maken over de thema’s werkdruk, vergrijzing, scholing en de loonparagraaf. "We zien ruim voldoende aanknopingspunten om hierover met elkaar in gesprek te gaan."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →