Werelderfgoedstatus voor Heuvelland pas na 2025

Print
Werelderfgoedstatus voor Heuvelland pas na 2025

Afbeelding: De Limburger/Harry Heuts

Gulpen / Vaals - Het Heuvelland moet de status van Werelderfgoed krijgen, maar dat kan pas vanaf 2025.

De gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals en de VVV Zuid-Limburg benutten die tijd om eerst Nederland en daarna de Unesco te overtuigen.

Grachtengordel
Nederland kent op dit moment tien Werelderfgoederen, waaronder de Amsterdamse grachtengordel, de molens van Kinderdijk en de Waddenzee. De Nederlandse nominaties voor de periode tot 2025 zijn ook al bepaald. Het Heuvelland heeft dus zeven jaar om aan te tonen dat er sprake is van een gebied dat van waarde is voor de ‘gehele mensheid.’

De initiatiefnemers wijzen erop dat de schoonheid van het oude toeristische gebied bedreigd wordt: nieuwbouw zorgt voor horizonvervuiling, er grazen steeds minder koeien en schapen en hoogstambomen verdwijnen.

Internationale allure
De Werelderfgoedstatus biedt weliswaar geen extra juridische bescherming, maar verschaft het Heuvelland internationale allure, ‘een beeld van origineel en uniek.’ De gemeenten hopen  op ‘een nieuwe trots’ van bewoners en ondernemers die helpt bij de kanteling naar een nieuwe, duurzame toekomst.

Valkenburg, de centrumgemeente van het Heuvelland, is gepasseerd bij het initiatief. Burgemeester Jan Schrijen zegt van niets te weten. Hij zegt in principe positief te staan tegenover een aanvraag. ,,Maar die zal niet zonder ons kunnen.”

Op dit moment zijn er wereldwijd 891 Werelderfgoederen in 160 landen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →