Agenten fatale arrestatie Mitch Henriquez in beroep

Print
Agenten fatale arrestatie Mitch Henriquez in beroep

Nabestaanden van Mitch Henriquez protesteerden eerder tegen politiegeweld. Afbeelding: ANP

De agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez gaan in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank.

Dat hebben hun advocaten laten weten. De agenten werden eind vorig jaar veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, met een proeftijd van een jaar. "Beide agenten kunnen zich niet bij enige veroordeling neerleggen. De verdediging is van mening dat integrale vrijspraak is aangewezen", aldus de advocaten van de agenten op de website.

Nekklem
Henriquez overleed de dag nadat hij was aangehouden op een muziekfestival in Den Haag, eind juni 2015. Er waren vijf agenten voor nodig om de grote en sterke 42-jarige Henriquez onder bedwang te krijgen bij zijn arrestatie. Twee van de betrokken agenten zijn strafrechtelijk vervolgd. Zij hadden het meeste en heftigste geweld toegepast.

Volgens de rechter staat vast dat Henriquez de politie heeft uitgedaagd op de dag van zijn aanhouding. Hij zei meermaals dat hij een wapen op zak had en wees daarbij naar zijn kruis. Het door de agenten toegepaste geweld bij zijn arrestatie en in het bijzonder de door een van hen toegepaste omstreden nekklem, zijn Henriquez vervolgens fataal geworden.

Grote fout
Volgens de rechter hadden de agenten een "grote fout, met zeer ernstige gevolgen" gemaakt. Wel wees hij op de bijzondere situatie van agenten. "Als er onrust of gevaar dreigt dan kan een burger weglopen. Maar een agent niet."

De twee agenten zaten tijdens de hele rechtszaak afgeschermd en anoniem in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. Ze werden aangeduid als DH01 en DH02. Hun identiteit wordt afgeschermd omdat zij en hun families na de arrestatie zwaar bedreigd zijn.

De dood van Henriquez zorgde destijds voor dagenlange rellen in de Haagse Schilderswijk.

Geen straf
Het Openbaar Ministerie noemde de agenten wel schuldig, maar vond dat er geen straf opgelegd moest worden. Het OM gaat niet in hoger beroep. 

Emoties
De advocaat van de nabestaanden laat via Twitter weten dat de familie erop vertrouwt dat het gerechtshof 'zich niet zal laten leiden door emoties en verhaaltjes maar nuchter kijkt naar feiten, letsel en beelden'. De familie hoopt dat de agenten in hoger beroep 'daadwerkelijk straf zullen ondergaan'.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →