Gesprek Eurlings met atletencommissie uitgesteld

Print
Gesprek Eurlings met atletencommissie uitgesteld

Camiel Eurlings op de tribune tijdens de Olympische Spelen van Rio vorig jaar. Afbeelding: ANP

De atletencommissie van het Nederlands Olympisch Comité (NOC*NSF) gaat in gesprek met Camiel Eurlings. Dat gesprek zou aanvankelijk donderdagmiddag plaatsvinden, maar wordt verplaatst.

Dat bevestigt voorzitter Chiel Warners tegenover De Telegraaf. Na het gesprek schrijft de atletencommissie een advies over de situatie.

Volgens de NOS stond er woensdag ook al een gesprek gepland. Dat werd echter afgezegd omdat Eurlings ziek was. "We willen zeker nog dat gesprek voeren en een nieuwe datum prikken", aldus oud-tienkamper Warners.

Excuses
Het gesprek moet gaan over persverklaring die Eurlings afgelopen zaterdag naar buiten bracht en waarin hij na tweeënhalf jaar zwijgen alsnog zijn excuses aanbood voor de mishandeling van zijn toenmalige vriendin Tessa Rolink. Het Nederlandse lid van het Internationaal Olympisch Comité bekende dat hij de publieke impact van het incident en zijn gebrek aan openheid daarover heeft onderschat. "Die verklaring was een stap in de goede richting, maar het vertrouwen is daarmee niet terug. Wij vinden het van belang in een persoonlijk gesprek van hem te horen hoe het precies zit", aldus Warners.

Advies
De atletencommissie wil op basis van het gesprek een advies uitbrengen aan de sportkoepel. Wat Warners betreft moet NOC*NSF daarna zo snel mogelijk duidelijkheid brengen over de positie van Eurlings, die als IOC-lid automatisch bestuurslid is van de NOC*NSF. Hij onderschreef de mening van chef de mission Jeroen Bijl, die dinsdag bij de teampresentatie de wens uitsprak dat er helderheid is vóór de Winterspelen in Pyeongchang beginnen. "Dan moet er een streep onder. In Pyeongchang moet het alleen over sport gaan."

Vertrek
Veel sporters, oud-sporters en ook Kamerleden hebben inmiddels aangedrongen op een vertrek van Eurlings uit het IOC. Warners gaat nog niet zover. "We vinden het van belang eerst met Eurlings zelf te spreken."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →