Stevige reprimande voor OM in Limburg

Print
Stevige reprimande voor OM in Limburg

Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Afbeelding: ANP/Bart Maat

De Nationale Ombudsman heeft het Openbaar Ministerie in Limburg zwaar op de vingers getikt omdat het weigert een gerechtelijk bevel uit te voeren.

De overheid dient uitspraken van rechters te respecteren, zegt de Ombudsman.

Langzaam
Daarnaast heeft het OM in deze kwestie extreem langzaam gehandeld. "De hele gang van zaken levert een ontluisterend beeld op van een telkens weer tekort schietend Openbaar Ministerie (en de door het Openbaar Ministerie ingeschakelde landsadvocaat) dat toezeggingen niet nakomt en inadequaat informeert", in de woorden van de nationale klachtbehandelaar. 

Failliet
De kwestie draait om de inbeslagname van zes ton bij een bedrijf dat in 2006 failliet ging. Tegen de niet met naam genoemde firma liep toen al een strafzaak wegens fiscale fraude, maar die werd later geseponeerd. De curator die het faillissement afwikkelde probeerde vervolgens het in beslag genomen geld terug te krijgen, maar ving bot. In april 2014 schakelde de curator de rechtbank in. Die oordeelde in september 2014 dat het geld moest worden teruggestort. Maar dat gerechtelijk bevel is tot op heden niet opgevolgd.

Reageren
Het Openbaar Ministerie in Limburg kon donderdag nog niet inhoudelijk reageren. "Het is eigenlijk een zaak van het Functioneel Parket afdeling Limburg. We moeten er binnen het OM eerst even naar kijken", aldus de woordvoerder.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →