Groeit of krimpt de bevolking in Peel en Maas nou?

Print
Groeit of krimpt de bevolking in Peel en Maas nou?

Afbeelding: iStock

Panningen - Raadslid Annigje Primowees (PvdA/GroenLinks) en wethouder Paul Sanders (VVD) voeren een bijzonder twitterdebat: groeit of krimpt de bevolking van Peel en Maas?

Ogenschijnlijk een vreemde discussie, omdat het om een cijfer gaat dat niet voor meerdere uitleg vatbaar is. Zou je zeggen. De werkelijkheid is anders.

Begroting
Primowees verwijst naar een cijfer dat de meestertellers van het CBS onlangs naar buiten brachten: de bevolking in Peel en Maas is met 0,9 procent gedaald. Met de aantekening dat het gaat om een tussenstand op 1 december 2017. PvdA/Groen Links twitterde: ‘Denken in termen van groei is ouderwets én een illusie.’ Sanders stelde echter dat de bevolking is gegroeid. ‘Gewoon ff kijken in de begroting.’ In de begroting voor 2018 staat dat Peel en Maas in 2016 is gegroeid en dat in 2017 een kleine daling wordt verwacht.

Primowees hield voet bij stuk, waarop Sanders antwoordde: ‘Volgens mij houdt de gemeente het aantal inschrijvingen bij en niet het CBS. De gemaakte voorspellingen komen al jaren niet uit. Volgende keer gewoon de gemeentelijke cijfers checken.’

Conclusie
Om aan het gekibbel een einde te maken: het aantal inwoners van Peel en Maas op 4 januari 2018 is 43.327. Dat is 24 minder dan op 1 januari 2017. Conclusie: Primowees heeft gelijk.

Maar waarom is deze discussie belangrijk? Wellicht omdat dit jaar gesproken wordt over de gemeentelijke woonvisie. Primowees: “De VVD wil ongeremd bouwen, wij zijn bang dat voor leegstand wordt gebouwd.” Sanders is het niet met haar eens: “Er is een gebrek aan huurwoningen in Peel en Maas, waardoor inwoners noodgedwongen naar de stad vertrekken.”    

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →