OM in hoger beroep tegen alle vrijspraken NS-top

© iStock

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft hoger beroep ingesteld in alle zaken rond de vermeende NS-fraude. Een woordvoerder van het Functioneel Parket heeft dat bevestigd.

Rik van Hulst

Vorige maand maakte de rechtbank in Den Bosch gehakt van de fraudezaak rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.Alle zeven verdachten werden vrijgesproken, onder wie oud-directeuren van NS en NS-dochterbedrijven. Zij werden verdacht van omkoping, het binnenhalen van bedrijfsgeheimen en het plegen van valsheid in geschrifte. Dit om de lucratieve aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer te winnen.

EisenJustitie eiste celstraffen tegen NS-directeur Timo Huges (12 maanden), oud-directeur Jeff Hoogesteger van NS-dochter Abellio (10) en oud-Veoliadirecteur René de Beer (8). De rechter oordeelde echter dat er noch sprake was van omkoping, noch van valsheid in geschrifte. Dit omdat het handelen van de NS-top niet strafbaar was, aldus de rechter.

OneensEerder al kondigde het OM het hoger beroep aan. Onduidelijk was toen nog in welke zaken en op welke onderdelen. "Nu we de vonnissen van de rechtbank hebben bestudeerd, concluderen we dat we het oneens zijn met de rechtbank. Daarom hebben we in alle zaken hoger beroep ingesteld. Verder kan ik niet op de zaak ingaan”, aldus de woordvoerder.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal