Who the fuck is Van Horne? Radar Limburg buigt zich over Weert

Print
Who the fuck is Van Horne? Radar Limburg buigt zich over Weert

Afbeelding: Radar Limburg

Maandelijks belicht het journalistiek platform Radar Limburg een thema. Deze week ging Weert online, de stad waar de nieuwe club sinds september huist.

Who the fuck is Van Horne? Nieuwsgierigen zien twee muisklikken verder een animatie over deze graaf uit Weert die 450 jaar geleden in Brussel is onthoofd. 

Op een makkelijke en toegankelijke manier informatie geven die door jongeren ook geconsumeerd wordt, is het doel van journalistiek platform Radar Limburg.

Provincie
Radar Limburg belicht al sinds 2016 maandelijks een thema. "Het idee is ontstaan vanuit de constatering van de provincie dat omroepen commerciëler worden en de ontlezing toeneemt, met name onder de jeugd", legt coördinator Emile Hollman uit. "Radar Limburg wil een toekomstbestendig platform zijn met fatsoenlijke en onafhankelijke informatie voor jongeren. We hebben we ons recent verdiept in de muziekeducatie en de gevolgen voor bewoners van de Maasoevers als de temperatuur gaat stijgen."

Zelf kiezen
Geld krijgen ze behalve van de onderwijsinstellingen ook van de provincie. De gemeente Weert verleent de club sinds september een onderkomen in het Cwartier aan de Beekstraat. Onafhankelijk maar toch gesubsidieerd achtergrondjournalistiek leveren, kan dat? Hollman: "Wij lopen niet aan het handje van bestuurders en kiezen zelf de onderwerpen, daar zijn we vrij in." Politici uit Weert komen wel in de laatste radar voor maar dan bevraagd over een onderwerp, zoals wethouder Frans van Eersel die samen met bewoners en kroegbazen in een filmpje aan het woord komt over de Oelemarkt. Een filmpje dat in twee dagen al bijna 700 keer is bekeken.

De volgende stad die aan bod komt is Brunssum maar eerst gaat het jonge journalistencollectief aan de slag met Limburg in 2030. Voor thema’s die al uitgewerkt zijn, zie radarlimburg.nl.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →