Politie filmde heimelijk in honk Satudarah

Print
Politie filmde heimelijk in honk Satudarah

Afbeelding: Rob Oostwegel

Geleen - Politie en justitie hebben tussen juni en begin december vorig jaar leden van het chapter Geleen van Satudarah afgeluisterd en gefilmd in het Molukse gemeenschapshuis Merpati aan de Borrekuilstraat in Geleen.

Op de opnames is te zien dat de Satudarah-top mensen ter verantwoording roept. Daarbij wordt geslagen en gedreigd. Dat zeggen bronnen rond het onderzoek naar vermeende criminele praktijken van Satudarah-leden.

Speciale middelen
Persofficier van justitie Resi Peters van het parket Limburg bevestigt dat het Openbaar Ministerie in het laatste deel van 2017 "speciale opsporingsmiddelen" heeft ingezet om inzicht te krijgen in de vermoedelijk criminele handel en wandel van de Satudarah-leden. Zij wil daarover niet in detail treden omdat het onderzoek nog loopt.

Lees ook: Maastrichtse Satudarah-voorman blijft voorlopig in de cel

Met al voor de zomer in het diepste geheim aangebrachte apparatuur hebben de opsporingsautoriteiten urenlang opnames kunnen maken van vergaderingen en andere bijeenkomsten van Satudarahleden in hun clubruimte in Merpati.

Bewijs
Onder meer op basis van deze opname pakte de politie begin december de top van het chapter Geleen op. Het zijn vier mannen uit Geleen en een inwoner van Kerkrade. Justitie zal de opgenomen gesprekken en gefilmde beelden als bewijs inzetten in de strafzaak die tegen hen wordt voorbereid. De opnames zijn nog niet officieel aan de dossiers van de verdachten toegevoegd. Hun advocaten hebben een deel ervan wel al kunnen bekijken en beluisteren bij de onderzoeksrechter.

Vastzitten
Justitie wil al langer een verbod op Outlaw Motor Gangs. Dat lukte onlangs bij Bandidos. Donderdag stonden landelijke Satudarah-kopstukken voor de rechter. Die besliste dat de top, onder wie Paul ‘Olla’ M. uit Maastricht, blijft vastzitten.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen