Politie filmde heimelijk in honk Satudarah

© Rob Oostwegel

Politie en justitie hebben tussen juni en begin december vorig jaar leden van het chapter Geleen van Satudarah afgeluisterd en gefilmd in het Molukse gemeenschapshuis Merpati aan de Borrekuilstraat in Geleen.

Jos Emonts

Op de opnames is te zien dat de Satudarah-top mensen ter verantwoording roept. Daarbij wordt geslagen en gedreigd. Dat zeggen bronnen rond het onderzoek naar vermeende criminele praktijken van Satudarah-leden.

Speciale middelenPersofficier van justitie Resi Peters van het parket Limburg bevestigt dat het Openbaar Ministerie in het laatste deel van 2017 "speciale opsporingsmiddelen" heeft ingezet om inzicht te krijgen in de vermoedelijk criminele handel en wandel van de Satudarah-leden. Zij wil daarover niet in detail treden omdat het onderzoek nog loopt.

Lees ook: Maastrichtse Satudarah-voorman blijft voorlopig in de cel

Met al voor de zomer in het diepste geheim aangebrachte apparatuur hebben de opsporingsautoriteiten urenlang opnames kunnen maken van vergaderingen en andere bijeenkomsten van Satudarahleden in hun clubruimte in Merpati.

BewijsOnder meer op basis van deze opname pakte de politie begin december de top van het chapter Geleen op. Het zijn vier mannen uit Geleen en een inwoner van Kerkrade. Justitie zal de opgenomen gesprekken en gefilmde beelden als bewijs inzetten in de strafzaak die tegen hen wordt voorbereid. De opnames zijn nog niet officieel aan de dossiers van de verdachten toegevoegd. Hun advocaten hebben een deel ervan wel al kunnen bekijken en beluisteren bij de onderzoeksrechter.

VastzittenJustitie wil al langer een verbod op Outlaw Motor Gangs. Dat lukte onlangs bij Bandidos. Donderdag stonden landelijke Satudarah-kopstukken voor de rechter. Die besliste dat de top, onder wie Paul ‘Olla’ M. uit Maastricht, blijft vastzitten.