Opgeluchte reacties na vertrek Eurlings: 'Houdoe Camiel!!'

© ANP

De eerste reacties op het vertrek van Camiel Eurlings als bestuurslid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zijn op social media overwegend opgelucht.

AD/Bonne Kerstens

Columnist en sportverslaggever Thijs Zonneveld, die zich meerdere malen openbaar uitsprak over het door hem gewenste vertrek van Eurlings reageert simpel: 'Houdoe Camiel!'

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

OnvermijdelijkOud-Olympiër Jacques Brinkman is ook tevreden met het besluit, en hij heeft de opvolger van Eurlings al in gedachten. Zijn voorkeur ligt bij Esther Vergeer of Carole Thate. Het terugtreden van Eurlings was volgens veel Nederlanders onvermijdelijk. De oud KLM-topman was veel steun en vertrouwen kwijt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De reactie vanuit sportkoepel NOC*NSF is minder opgelucht. Voorzitter André Bolhuis reageert vanaf zijn vakantieadres dat hij 'het heel erg jammer vindt voor meneer Eurlings'. Bolhuis betreurt dan ook zijn vertrek. "De samenwerking was altijd goed." Veel Nederlands zijn op social media op hun beurt weer teleurgesteld in de reactie van Bolhuis. "Dus iemand in elkaar slaan is geen probleem?", klinkt het onder meer.

Lees ook: Eurlings treedt terug als IOC-lid

VerstandigVoormalig Olympisch goud winnaar Ellen van Langen vindt dat Camiel Eurlings er goed aan doet terug te treden als lid van het Internationaal Olympisch Comité. "Het is een verstandig besluit. Dit is in het belang van de sport in Nederland", aldus het erelid van de Atletiekunie.

KruiperigVan Langen, die bij de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona goud won op de 800 meter, zei twee dagen eerder in haar column in De Telegraaf al dat ze het tijd vond dat Eurlings de eer aan zichzelf zou houden. "IOC-lid Camiel Eurlings was in ieder geval druk met een soort van spijt betuigen op een manier die, naast de mishandeling zelf, extra ontluisterend was. Op een kruiperige manier excuses maken in een poging toch op het pluche van het IOC te kunnen blijven zitten", schreef ze.

?Oud-schaatser Jochem Uytdehaage vindt het eveneens 'positief nieuws' dat Eurlings zijn functie heeft neergelegd, vertelt hij tegen RTL-Nieuws. "Het is te laat, maar beter laat dan niet. Het is zonde dat hij in deze situatie is terecht gekomen. Op deze manier laat hij wel zien dat hij het beste met de sport voor heeft."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal