Pluimveesector komt in actie tegen fipronil

Print
Pluimveesector komt in actie tegen fipronil

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP

Tientallen legkippenhouders uit voornamelijk Limburg en Brabant hebben een organisatie opgericht die een nieuwe fipronilcrisis moet voorkomen.

Onder de naam SecureEgg wil de organisatie leveranciers en producten in de legkippensector strenger gaan beoordelen op mogelijke risico’s. Onder andere periodieke steekproefsgewijze controles van eieren maken deel uit van de aanpak.

Waarborgen
Hoewel de sector al werkt met meerdere certificeringen, onder meer voor voer, heeft de fipronilcrisis volgens de initiatiefnemers aangetoond dat er nog extra waarborgen nodig zijn. Inmiddels hebben zich veertig pluimveehouders aangemeld, samen goed voor vijf miljoen legkippen. De fipronilcrisis ontstond nadat het bedrijf Chickfriend, zonder medeweten van de pluimveehouders, het verboden middel fipronil had gebruikt om bloedluis bij kippen te bestrijden. 

Ontsnapt
Bij SecureEgg hebben zich opvallend veel ondernemers aangesloten die zelf ontsnapten aan de fipronilcrisis. Onder hen is Niels Quicken die op zijn bedrijf in Oirlo 70.000 legkippen houdt. Hij realiseert zich door de crisis dat er meer nodig is dan alleen maar vertrouwen in een leverancier of de producten waarmee hij op zijn bedrijf werkt. "Dat is niet meer voldoende, ook al kun je fraude nooit helemaal uitsluiten. Ik denk wel als zich nu zoiets zou voordoen dat het dan veel eerder wordt opgemerkt en dat er niet eerst tweehonderd bedrijven getroffen worden."

Vertrouwen
Quicken denkt dat het initiatief ook meehelpt om het vertrouwen bij de consument terug te winnen. ,,Als pluimveehouders laten we zien dat we het probleem serieus nemen." Volgens hem zou er vroeg of laat toch wel een initiatief komen om herhaling van de crisis te voorkomen. "Het lijkt me beter dat het vanuit de sector komt dan vanuit de overheid. Zo houden we zelf regie." 

Veiligheid
Imelda Gielen uit Hunsel is een van de initiatiefnemers van SecureEgg. Zij heeft een achtergrond op het gebied van voedselveiligheid in de voersector. "Daar werd al eerder een dergelijk borgingssysteem ingevoerd. Pluimveehouders zijn zelf verantwoordelijk voor de van de voedselveiligheid op hun erf. Als collectief ben je beter in staat de borging van de gebruikte middelen te organiseren dan als individueel pluimveehouder."