Klokkenluidster in Maastricht vangt bot

Print
Klokkenluidster in Maastricht vangt bot

Afbeelding: iStock

Het huidige Maastrichtse gemeenteraadslid Marianne den Broeder (66) werd in 2013 door die gemeente weliswaar ontslagen als ICT-medewerker. Maar dat hield geen verband met haar rol als klokkenluidster over vermeende misstanden binnen de gemeentelijke organisatie.

Tot dat oordeel is de Centrale van Beroep in Utrecht gekomen nadat Den Broeder haar ontslagzaak tot aan de hoogste rechtbank van Nederland had aangevochten.

Overtuigd
Ze is er heilig van overtuigd dat haar congé direct verband houdt met het feit dat ze als werknemer op de gemeentelijke ICT-afdeling jarenlang had geageerd tegen de in haar ogen ondeugdelijke beveiling van informatie in het Maastrichtse gemeentehuis. Zo zouden er met de regelmaat van de klok brieven zoekraken en zouden USB-sticks niet zijn versleuteld. Den Broeder was sinds 2001 in dienst op de informatieafdeling van de gemeente Maastricht.

Uiteindelijk werd ze vanwege het hoogopgelopen conflict met haar direct leidinggevende overgeplaatst naar een andere afdeling, een beslissing die ze later vergeefs zou aanvechten bij de bestuursrechter. Na de impasse die vervolgens ontstond, besloot de gemeente uiteindelijk om over te gaan tot eervol ontslag.

Stelselmatig
Volgens de Centrale Raad van Beroep blijkt uit niets dat die maatregel werd ingegeven door het feit dat ze jarenlang stelselmatig had geklaagd over het lek in de informatievoorziening, een verband waarop Den Broeder dus nadrukkelijk wijst en waarmee de gemeente ook in overtreding zou zijn. Wel stelt de raad dat de gemeente Maastricht in de fout is gegaan bij de afhandeling van het ontslag. Daar dient namelijk een collegebesluit aan ten grondslag te liggen en dat ontbreekt. Althans formeel, want het huidige college van burgemeester en wethouders heeft het ontslag onlangs desgevraagd bekrachtigd.

Opdraaien
Vanwege de vormfout moet de gemeente Maastricht opdraaien voor de proceskosten van Den Broeder. Het gaat daarbij om ongeveer drieduizend euro. Marianne den Broeder zit sinds kort in de Maastrichtse gemeenteraad. Ze vormt daarin een soort van eenmansfractie, omdat haar partij - PvdA - het niet ziet zitten om iemand in de gelederen te hebben die persoonlijk met de gemeente in conflict is.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →