Politie filmde 28 bijeenkomsten van Satudarah

Print
Politie filmde 28 bijeenkomsten van Satudarah

Afbeelding: Rob Oostwegel

Geleen - Politie en justitie hebben afgelopen jaar 28 bijeenkomsten van motorclub Satudarah in Geleen kunnen filmen. Dat bevestigen onderzoeksbronnen.

Tijdens een van de bijeenkomsten is vastgelegd hoe een clublid zijn hesje moest inleveren omdat hij uit de club werd gezet. Het in bad standing uit het chapter zetten van dit lid zou er hardhandig aan toe zijn gegaan. Er zouden ook beelden zijn van twee andere ‘verantwoordingsgesprekken’. 

Honderden uren
De 28 ‘opnamedagen’ in het Molukse gemeenschapshuis Merpati in Geleen heeft de opsporingsdiensten waarschijnlijk honderden uren aan materiaal opgeleverd. Soms duurden vergaderingen van acht uur ’s avonds tot twee uur ’s nachts. 

Vrijdag was al bekend geworden dat politie en justitie heimelijk hadden gefilmd. Nu blijkt dat dit dus op grote schaal is gebeurd.

Lees ook: Politie filmde heimelijk in honk Satudarah

Hard aankomen
"Dit zal hard aankomen in het Satudarah-kamp", meent jurist Sven Brinkhoff. Hij is aan de Radboud Universiteit in Nijmegen expert op het gebied van heimelijke opsporingsmethoden. Bij onderzoeken naar motorclubs is het moeilijk om bewijs te verkrijgen, weet hij. "Je zal dat op andere manieren moeten proberen. Dat is nu kennelijk gelukt. Knap werk."

Advocaat Peer Szymkowiak van Satudarah-president Stephan P. is niet onder de indruk van het resultaat van de inkijkoperatie. "De ernst van de feiten die aan het licht zijn gekomen, vind ik niet echt indrukwekkend."

Volgens de raadsman zijn de mensen die het slachtoffer zouden zijn geworden van gedragingen van Satudarah geen onschuldige burgers, maar mannen die willens en wetens vrijwillige contacten hadden met de club.

Grenzen
Volgens Brinkhoff zijn er wettelijke grenzen aan de technieken die gebruikt mogen worden om bewijzen te verzamelen. "Hoe groter de inbreuk op de privacy, hoe strenger de eisen. Stiekem filmen en afluisteren in een Moluks gemeenschapscentrum, waar ook allerlei andere groepen bijeenkomen en andere activiteiten plaatsvinden, is behoorlijk ingrijpend, maar mag."

Naar verluidt hebben een interne toetsingscommissie van het Openbaar Ministerie en de rechter-commissaris zich vooraf over gebogen over de inkijkoperatie in Geleen. "Daardoor is deze zaak juridisch aardig afgedekt. Dat maakt bezwaren van de verdediging tamelijk kansloos", analyseert Brinkhoff.

In verhouding
Voor advocaat Szymkowiak is dit nog maar de vraag. "Je moet het dossier kennen om iets zinnigs te zeggen over de rechtmatigheid van de ingezette middelen. Het is aan de zittingsrechter om te bepalen of er voldoende verdenking was voor deze operatie. De rechter moet ook bepalen of de inzet in verhouding was met het beoogde doel en of dat doel niet op een minder ingrijpende manier bereikt had kunnen worden."
 
De vijf Satudarahleden die in de cel zitten hebben deelname aan een criminele organisatie, poging tot doodslag, wederrechtelijke vrijheidsberoving en zware mishandeling op hun dagvaarding staan.