Producent had Nao ’t Zuuje graag in heel Limburg in de bios gehad

Print

Lex Uiting bij zijn installatie als prins van Venlo. Afbeelding: Lé Giesen

Ubroek - Het is doodzonde dat vastelaovesfilm Nao ’t Zuuje niet in heel Limburg te zien is. Trage besluitvorming over subsidies bij het Limburgs filmfonds is daar debet aan. Deze kritiek uit Pieter Kuijpers van Pupkin Film&TV.

De Tegelenaar is de producent van de carnavalsdocumentaire Nao ‘t Zuuje die zaterdagavond in een vol Theater De Maaspoort in Venlo première ging. Kuijpers werkte met een budget van een ton, maar kreeg geen cent van het Limburgs filmfonds. Ambtelijke regeltjes en trage besluitvorming zijn de oorzaak, aldus Kuijpers. Dankzij een bijdrage van 20 mille van de gemeente Venlo, een "substantiële bijdrage" van NPO en BNNVARA en een aantal Venlose sponsors kon de carnavalsfilm met een hoofdrol voor Jocusprins Lex Uiting, tevens presentator deejay en programmamaker bij BNNVARA, toch gemaakt worden.

Filmfonds
Al was het wel schrapen, zegt Kuijpers. Hij maakte de film met carmeraman en regisseur Rob Hodselmans uit Belfeld. Probleem is dat subsidieaanvragen tussen maart en mei moet worden ingediend bij het filmfonds, waarna pas in september  uitsluitsel volgt. Lex Uiting belde Kuijpers echter al begin 2017 met het idee voor de documentaire. "In februari waren we al volop aan het draaien. En je krijgt geen geld voor producties die al lopen. Ik hoop in de toekomst op meer flexibiliteit bij het filmfonds.”

Bioscoop
Kuijpers had Nao ’t Zuuje graag in heel Limburg in de bioscoop  laten zien. "Als er één film is die over Limburg gaat, is deze het wel. Over vastelaovend, hoe Limburgers dit feest beleven." Maar dat gaat dus niet gebeuren. De 80 minuten durende film is nog te zien tijdens het Limburgs Film Festival en de rest van de maand in de Venlose CityCinema. En een ingekorte versie komt op 8 februari bij NPO3 op televisie.  De kritiek op de stroperige gang van zaken bij het filmfonds is niet nieuw. Guido Franken van filmplatform CineSud uitte zijn ongenoegen daarover eind vorig jaar ook al. Gedeputeerde Ger Koopmans beloofde toen beterschap. Dit jaar moeten aanvragers vóór de zomer helderheid hebben of ze een bijdrage uit het filmfonds krijgen.