De wilde kat doet het goed in het Heuvelland

Print
De wilde kat doet het goed in het Heuvelland

Een wilde kat op archiefbeeld. Afbeelding: iStock

De wilde kat heeft definitief zijn comeback gemaakt in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Ark Natuurontwikkeling. Vorig jaar werden er veertien wilde katten gezien in Zuid-Limburg en op minimaal twee locaties vond voortplanting plaats.

De onderzoekers plaatsten zogeheten cameravallen: ze legden stokjes neer met de geur van valeriaanwortel, waar katten erg van houden. Kwam een kat in de buurt van dat stokje, dan begon een infraroodcamera te draaien. Op die manier werden zeker veertien wilde katten gefilmd.

Beschermd
Hettie Meertens van Ark Natuurontwikkeling is verheugd door de terugkeer van de wilde kat: "Vroeger werden ze afgeschoten, maar sinds enkele tientallen jaren zijn ze beschermd. Daardoor heeft de wilde kat in de Eifel zich kunnen voortplanten en maakt deze nu opnieuw zijn intrede in Nederland."
 


Schuw
Wie een wilde kat wil zien, moet daar wel erg zijn best voor doen. Meertens: "Het zijn van nature schuwe beesten. Ze houden van bossen met veel struiken en omgevallen bomen, waar ze bij dreigend gevaar achter kunnen wegkruipen. Ze verplaatsen zich met name 's nachts. Het wil nog wel eens voorkomen dat een moeder met veel jongen in de nacht niet geheel rond is met het vangen van muizen. Die kun je dan in de schemering wel eens zien."

Als mens merken we er dus weinig van, maar in het geval van de zwerfkat ligt dat anders. Meertens: "Wilde katten zijn territorialer, ze zullen dus eerder het gevecht aangaan met een zwerfkat die in hun gebied komt. Daarmee jagen ze die zwerfkatten weg, die na een gevecht uit hun buurt zullen blijven." Voor de huiskat geldt dat minder. "Die blijft toch meestal binnen", aldus Meertens. "En als hij al buiten komt, blijft hij meestal rond het huis."

Lees ook: Wilde kat toont vrolijke vijfling in Vijlenerbos

Staart
Hoe zie je nu precies het verschil tussen een huiskat en een wilde kat? Volgens Meertens zit hem dat met name in de staart: "Bij een wilde kat zie je vijf of zes zwarte ringen op de staart. De (cyperse) huiskat heeft soms ook van die ringen, maar daarbij loopt dan meestal de streep op de rug door in de staart. Dat is bij de wilde kat niet zo. Verder is de aanhechting onder het pootje van een huiskat zwart, waar dat bij de wilde kat beige is."

Door kruisingen tussen zwerfkatten en wilde katten is het soms toch niet helemaal duidelijk om welke soort het gaat. Meertens: "In dat geval kunnen we dna-onderzoek doen. Daarvoor kunnen we onder meer de uitwerpselen van de kat gebruiken."

Niet te stuiten
Meertens verwacht dat de opmars van de wilde kat voorlopig niet te stuiten is. "Binnen nu en tien jaar zal hij zijn weg vinden richting het noorden van Nederland. Het helpt daarbij als het een goed muizenjaar is, zoals vorig jaar. Ook zorgt de toename van de wilde katten ervoor dat ze op zoek zullen gaan naar andere gebieden, omdat katten elkaar onderling ook wegjagen."

Jagers zullen de komende tijd dus extra goed moeten opletten waar ze op schieten. Meertens: "Zwerfkatten mogen worden afgeschoten. De regel daarbij is: zolang het rode, witte of lapjeskatten zijn, gaat het niet om een wilde kat. Lijkt hij echter op een cyperse kat, dan kun je het beter niet doen. De kans is dan namelijk groot dat je een wild exemplaar te pakken hebt."

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen