Zowel mannen als vrouwen met speels gemak naar EK-goud op achtervolging

Print
Zowel mannen als vrouwen met speels gemak naar EK-goud op achtervolging

Afbeelding: Photo News

Zowel de Nederlandse mannen als de vrouwen hebben EK-goud veroverd op de ploegenachtervolging in Kolomna.

Zonder 'kopman' Sven Kramer waren Jan Blokhuijsen, Marcel Bosker en Simon Schouten toch in staat om naar goud te rijden; bij de vrouwen kostten het Marrit Leenstra, Lotte van Beek en Melissa Wijfje weinig moeite om de concurrentie te kloppen.

Afgetekend
Het oranje trio bij de mannen was bijna twee seconden sneller dan achtervolger Rusland: 3.42,79 om 3.44,59. Polen, Noorwegen en Italië waren in geen velden of wegen te bekennen met allen een tijd boven de 3 minuten en 50 seconden.

Vrouwen
Bij de vrouwen reed Nederland als enige land onder de drie minuten: 2.59,34. De Russinnen eindigden als tweede in 3.01,88, gevolgd door de Duitse vrouwen (3.05,03).

In een uitgedund veld kostte het de Nederlandse ploeg, met Linda de Vries als reserve, weinig moeite om goud te veroveren. Polen (3.05,06) en met name Tsjechië (3.19,72) kwamen er niet aan te pas. 

Japan
Bij de Olympische Spelen in Pyeongchang zal de grootste dreiging voor de Nederlandse vrouwen komen van het ongenaakbare Japan, dat alle wereldbekerwedstrijden op de ploegenachtervolging won. Het trio Leenstra, Van Beek en Wijfje eindigde vorige maand in Salt Lake tweede achter Japan in een Nederlandse recordtijd van 2.55,57. In Pyeongchang zijn Ireen Wüst en Antoinette de Jong met Leenstra aangewezen voor het onderdeel. De Jong en Wüst ontbreken in Kolomna.