Veel wilde dieren verdrinken door hoogwater

Print
Veel wilde dieren verdrinken door hoogwater

Door het hoogwater veranderde het schiereiland bij de Lus van Linne waar konikpaarden grazen even in een eiland. Afbeelding: Jeroen Kuit

Hoogwater levert ook voor dieren een hoop stress op. Tal van wilde dieren langs de Maas leggen bij hoogwater het loodje. Daar profiteren weer andere dieren van.

Zodra het water van de Maas wast en grote grazers als konikpaarden en gallowayrunderen omsloten raken door water, bellen verontruste mensen met eigenaren en beheerders van natuurgebieden. Mensen maken zich dan zorgen of de runderen en paarden die langs de uiterwaarden grazen zich nog wel redden.

Spannend
"Als je dan van een afstandje op een tijdelijk eilandje in de Maas paarden ziet staan dan oogt dat op het eerste gezicht best spannend. Die dieren weten zich wel te redden. Ze zijn er mee opgegroeid", zegt Hettie Meertens van natuurorganisatie Ark Natuurontwikkeling. "En mocht het nodig zijn dan kunnen we altijd nog met een bootje hooi gaan brengen.’’

Zorgen
Jos Berends, districtsmanager van Limburgs Landschap in Midden-Limburg krijgt tijdens zijn rondgang door het gebied ook vragen van mensen die zich zorgen maken over de grote grazers die worden ingezet voor natuurbeheer. Hij beantwoordt vragen die twee fietsers daarover hebben. "We houden de prognoses van de waterstanden nauwlettend in de gaten. Als het een probleem zou hebben opgeleverd, hadden we de dieren al naar hoger gelegen gebieden gebracht.”

Evacueren
Hij benadrukt dat langs de hele Maas de grazers regelmatig worden gecontroleerd. Op tal van plekken langs de Maas in Limburg hebben natuurbeherende instanties uit voorzorg runderen en paarden wel geëvacueerd. Dat gebeurde onder meer bij de Ooldergreend en Smalbroek bij Roermond en Romeinenweerd bij Venlo.

Verdrinken
Voor wilde dieren die leven langs de Maas zorgt het hoogwater vaak voor extra stress. Meertens weet dat tal van dieren verdrinken door het wassende water. Beesten die niet tijdig een veilig heenkomen hebben kunnen zoeken of dieren waarvan de holen onder water zijn komen te staan. Zo moeten bevers waarvan de burcht volloopt met water bijvoorbeeld een droog plekje in een boom zoeken. "Sommige dieren zijn door het hoog water een makkelijke prooi. Daar profiteren dan weer andere dieren van. Zo heb ik eens een hele groep reigers gezien die zich tegoed deden aan mollen waarvan de gangen door het water waren ondergelopen."

Voordelen
Voor de natuur als geheel zitten er volgens haar vooral voordelen aan het hoogwater. "Het is de motor van de riviernatuur. Door het afkalven van oevers ontstaan bijvoorbeeld steilwandjes die een broedplaats voor oeverzwaluwen en insecten bieden." Ook ontstaan door afzetting weer nieuwe stukjes land waar weer bijzondere planten kunnen gaan groeien.

Stress
Berends onderschrijft dat. Hij heeft wel nog een oproep aan wandelaars en hoogwatertoeristen die de hoogwatergebieden bezoeken. "Houd nog iets meer afstand tot de dieren dan normaal. Die raken door het hoogwater eerder in de stress. Ze hebben tenslotte minder ruimte."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →