Internetgadgets massaal gebruikt voor cyberaanvallen

Print
Internetgadgets massaal gebruikt voor cyberaanvallen

Afbeelding: ANP

Beveiligingsexperts waarschuwen voor toenemende cyberaanvallen in 2018 door botnets, die misbruik maken van de zwakke beveiliging van op internet aangesloten apparaten als webcams. Internetapparaten moeten snel veiliger, want botnets richten veel schade aan.

Een koelkast die automatisch de boodschappen aanvult, een slimme thermostaat die het huis warm houdt, op afstand bedienbare camera’s. Op internet aangesloten apparaten bezorgen de consument gemak en comfort. Maar beveiligingsexperts waarschuwen voor de keerzijde van die slimme technologie. De apparaten zijn vaak gemakkelijk te hacken, waarna ze worden misbruikt om grote cyberaanvallen te plegen.

Of het nu gaat om Google, YouTube of Office 365; als honderdduizenden gehackte internetcamera’s of wifirouters zich tegen hen keren, is daar geen enkele dienst ter wereld tegen bestand, zegt beveiligingsexpert Roel van der Valk van RedTeam Cyber Security. Het probleem van botnets wordt de komende jaren alleen maar groter: in 2017 waren er ongeveer 8,4 miljard internet- of things-apparaten actief. In 2020 zijn naar schatting 20 miljard apparaten op internet aangesloten.

Afpersen
"Dit is een probleem waarvan je met redelijkheid kunt stellen dat het groter wordt",  zegt ook Chief Information Officer Erik de Jong van Fox-IT. ,,Botnets zijn makkelijk op grote schaal te gebruiken, terwijl we aan de verdedigende kant nog uitvogelen hoe we dit probleem moeten tackelen."  Criminelen gebruiken botnets onder meer om bedrijven af te persen, door te dreigen met een cyberaanval.

Welke economische schade gehackte internetgadgets kunnen aanrichten, bleek in 2016, toen het zogeheten Mirai-botnet huishield. Een netwerk van 500.000 gehackte internetcamera’s en wifi-routers zorgde voor een gigantische aanval in de Verenigde Staten. Het botnet legde het internet in het oosten van Amerika plat, waardoor ook internetdiensten als Twitter, Spotify en Netflix uitvielen. 

Wie kwaad wil, kan met een botnet als Mirai websites als overheid.nl of politie.nl wekenlang platleggen. "Dergelijke aanvallen kunnen enorm veel verstoring veroorzaken", zegt De Jong.  

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →