Wegens succes geprolongeerd: de coldcasekalender van de politie

Print
Wegens succes geprolongeerd: de coldcasekalender van de politie

De voorkant van de coldcasekalender. Afbeelding: AD

De politie brengt dit jaar opnieuw een coldcasekalender uit. De eerste kalender bleek namelijk een groot succes: in negen oude zaken is het politieonderzoek heropend of onderzoekt een coldcaseteam de mogelijkheden daartoe.

De politie verspreidde vorig jaar voor het eerst kalenders met cold cases in gevangenissen. Het was een proef om tips te krijgen in zaken die vastgelopen zijn. Op de kalender staan 52 cold cases, voor elke week één. "We verstrekken de kalender aan gedetineerden omdat we weten dat bij hen relatief veel kennis aanwezig is over gepleegde strafbare feiten”, vertelt recherchekundige Jeroen Hammer, die de kalender bedacht. En met succes. Er kwamen 78 tips binnen, waarvan 32 bruikbaar bleken.

De kalenders komen dit jaar ook te hangen in kantoren van de reclassering. Belangstellenden kunnen hem ook online bekijken. "De politie besteedt sinds 2017 extra aandacht aan cold cases. We merken dat die extra aandacht leidt tot meer tips”, aldus Aart Garssen, landelijk portefeuillehouder cold cases. "We hopen dat die tips bijdragen aan het alsnog oplossen van ernstige misdrijven.” 

Rusten
De politie hecht grote waarde aan het oplossen van cold cases, benadrukt Garssen. "Los van knagende gevoelens van onrechtvaardigheid bij nabestaanden, doet het niet oplossen van ernstige misdrijven afbreuk aan het vertrouwen in de politie. Je kunt bovendien niet uitsluiten dat daders de fout in blijven gaan tot ze worden gepakt. Nabestaanden én verdachten mogen het weten: de politie laat cold cases nooit rusten.’

Een van die nabestaanden is Sjacky Grave. Zijn grootvader Sietze Grave (82) wordt op 20 augustus 2016 aangetroffen in zijn woning in Winschoten. Hij is door geweld om het leven gekomen. "Opa is vermoord, maar sinds die dag leven we met de verhalen, de geruchten. Je voelt frustratie, boosheid”, vertelt Sjacky op de coldcasekalender 2018. "Het voelt als een film die niet eindigt.”