Golden Globes geheel in teken van #metoo-affaire

Print
Golden Globes geheel in teken van #metoo-affaire

Regisseur en cast van Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Afbeelding: EPA/Mike Nelson

De 75ste editie van de Golden Globe Awards, waarbij de beste films en tv-series van het afgelopen jaar werden onderscheiden, stond dit jaar zoals verwacht geheel in het teken van de #metoo affaire.

Televisie- en filmsterren gaven massaal gehoor aan de oproep om zich in het zwart te kleden voor de uitreiking van de Golden Globes. Ze protesteerden op die manier tegen het seksuele wangedrag in de film- en tv-wereld en toonden zich solidair met de slachtoffers. De kwestie, die onder meer producer Harvey Weinstein en acteur Kevin Spacey de kop kostte, houdt Hollywood al maanden in zijn greep.

Seth Meyers
Ook gastheer Seth Meyers liet zich zoals verwacht, niet onbetuigd. "Ik wens iedereen een heel gelukkig 2018, een jaar waarin marihuana eindelijk legaal werd, en seksuele intimidatie niet meer", zo begon hij zijn openingsspeech. "Voor de mannelijke genomineerden in de zaal is het de eerste keer in drie maanden dat ze niet bang hoeven te zijn wanneer ze hun naam horen noemen."

Harvey Weinstein kreeg er zoals verwacht van langs van Meyers, als de man die over 20 jaar eindelijk weer eens in het nieuws zou komen als de eerste Hollywood-producer die op zijn uitvaart onthaald zou worden met boeh-geroep.  

Button Time's up
Veel acteurs toonden zich solidair met hun vrouwelijke collega's door een button te dragen met 'Time's up', een beweging die niet alleen een einde wil maken aan het seksuele wangedrag in de filmindustrie, maar ook strijdt voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Sommigen, zoals Justin Timberlake en Ricky Martin, hadden hun witte overhemd dit jaar verruild voor zwart.

Oprah
Oprah Winfrey kreeg tot twee keer toe een staande ovatie van de zaal. Eerst toen ze de Cecil B. DeMille Award voor haar hele oeuvre in ontvangst mocht nemen en vervolgens nog een keer voor haar gloedvolle, inspirerende dankwoord. Ze vertelde dat ze als klein meisje zelf acteur Sidney Poitier als eerste zwarte man op tv een Oscar in ontvangst had zien nemen, wat haar inspireerde in haar verdere carrière. Nu viel haarzelf een grote eer te beurt als eerste zwarte vrouw. 

Three billboards outside Ebbing, Missouri
Naast alle aandacht voor de #metoo-affaire, werden er uiteraard ook gewoon 25 belangrijke prijzen verdeeld. De Golden Globe voor beste film ging naar Three billboards outside Ebbing, Missouri. Voor diezelfde film kreeg Frances McDormand de prijs voor beste actrice. Nicole Kidman won de prijs voor beste actrice in een miniserie, voor haar rol in Big Little Lies. The Handmaid's Tale won de prijs voor beste dramaserie, Elisabeth Moss werd geëerd als beste actrice in diezelfde serie. Coco won in de categorie tekenfilms. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →