Ontroerende vastelaovesfilm Nao ’t Zuuje

Print
Ontroerende vastelaovesfilm Nao ’t Zuuje

Lex Uiting (l) omhelst Lieske Cardinaals op het podium met hoofdrolspelers uit de film. Rechts: Hodselmans en Kuijpers Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Kun je de ware kracht van vastelaovend op film vastleggen? Op zoek naar antwoord tijdens de première van Nao ’t Zuuje in een vol Theater De Maaspoort in Venlo.

Het idee is van hem. De filmdocumentaire begint ook bij hem, in Amsterdam. En hij speelt een hoofdrol. Maar toch gaat Nao ’t Zuuje niet louter en alleen over Venlonaar Lex Uiting, presentator, deejay bij BNNVARA. Ja, hij komt uitvoerig in beeld als prins Lex I van het Venloosch Vastelaovesgezelschap Jocus. De film poogt de ware kracht van het carnaval vast te leggen. Feesten in saamhorigheid en verbondenheid, zo vertelden Lex, producent Pieter Kuijpers en regisseur Rob Hodselmans vooraf. Zijn ze geslaagd? Jazeker, is het oordeel van bezoekers, zaterdagavond na de première. „Ontroerend.” „De vastelaovend prachtig in beeld gebracht.” „Een document.” „We verhuizen naar Venlo,” lacht een stel uit Geleen. 

Staande ovatie
Uiting, Kuijpers en Hodselmans en diverse hoofdrolspelers krijgen een ovationeel applaus van de uitverkochte zaal. Vijf premières beleefde Nao ’t Zuuje maar liefst, zo groot was de belangstelling. Rob Hodselmans spreekt tot de zaal: „We mochten hier iets bijzonders filmen.” Hij raakte met name onder de indruk van het sociale aspect van carnaval. De periode waarin we verkleed en geschminkt met een drankje op even alle verschillen opzijzetten. Lief en leed delen. Nao ’t Zuuje brengt het fraai in beeld. De prins die de zieken troost. De Venlose, wonend in Haarlem, worstelend met een echtscheiding, die in het feestgedruis troostende woorden ontvangt. Het opgaan in de massa van de Boètezitting, de rijke traditie van de Boerenbruiloft. De flirtende jeugd met nog weinig zorgen; de uit hun land gevluchte Syriers in de optocht. Vastelaoveszanger Hay van de Ham die wetend dat zijn einde nadert nog één keer carnaval viert. Drie dagen alle zorgen wil vergeten. Met zijn zoon Jeroen, in 2012 Jocusprins. Met zijn kleinzoon, adjudant op school. Jeroen vertelt het verhaal van de vastelaovesfamilie, af en toe in tranen. „Als baby lag ik met de boerenbruiloft al in de wagen tussen de kaasblokjes.” 

Verhaallijnen
De met 94 jaar nog optredende carnavalszanger Sjraar Peetjens, Suus Verberkt die het liefst door viert tot de stad wordt schoongeveegd. Al deze en nog meer verhaallijnen maken dat Nao ‘t Zuuje een geslaagde poging is vast te leggen wat carnaval voor mensen betekent. Rob Hodselmans sprak zaterdag een wens uit: „Hou het wat langer vol dan drie dagen. In maart zijn er bijvoorbeeld weer verkiezingen. Blijf het hele jaar sociaal voor elkaar.” 
 

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu