Prins Roger II: ‘Hoop op opening Bijsmans’ (interview)

Print
Prins Roger II: ‘Hoop op opening Bijsmans’ (interview)

Roger Holtus is dolgelukkig bij zijn lancering als prins. Afbeelding: Luc Lodder

In Heerlen regeert Roger Holtus het komende korte carnavalsseizoen. In elf vragen maken we nader kennis met de vorst.

Sinds wanneer vier je carnaval?
„Ik zag laatst bij m’n ouders een foto waarop ik in de kinderwagen met hen mee was in de optocht, ik was toen drie jaar oud schat ik. Veilig te zeggen dat het me met de paplepel is ingegoten.” 

Wat is tijdens carnaval je lijfspreuk?
„Vasteloavend is van en vuur os allenuij!” 

Altijd jouw droom geweest om prins te worden?
„Ja, sinds ik schoolprins was. Die vlam is nog verder aangewakkerd tijdens mijn periode in de Raad van Elf van de Winkbülle in de beginjaren van de twintigste eeuw.” 

Leeft carnaval nog in Heerlen?
„Absoluut! Het bewijs werd vorig seizoen nog geleverd toen de Blauw Sjuut tijdens haar intocht het Pancratiusplein vrijwel niet kon bereiken, vanwege alle drukte.” 

Wat kan beter aan carnaval in Heerlen?
„Ik zou het heel mooi vinden als café Bijsmans weer wordt geopend, dat was toch één van de iconische plekken tijdens carnaval.” 

Voel je je ook een beetje prins van Parkstad?
„Ik voel me bovenal Sjtadsprins va Heële, en daar ben ik heel trots op.” 

Hoe maak je carnavalsvereniging De Winkbülle minder elitair?
„Er zit een onterecht oordeel in de vraag. Ik ken de Winkbülle als een zeer betrokken groep mensen die carnaval een warm hart toedraagt en veel tijd en moeite steekt in het organiseren van een prachtig feest voor alle carnavalisten in Heerlen.” 

Wat vind je van het Kerkraads carnaval?
„Ook daar kunnen ze er wat van! Carnaval zit diep in zowel de Kerkraadse als de Heerlense cultuur. Ga op 29 januari maar eens kijken naar Vasteloavend Same, in het Parkstad Limburg Theater. Een voorstelling waar liedjes van Wiel Knipa uit Heerlen en Nic. Ploum uit Kerkrade centraal staan. Een mooie avond waarop Heerlen en Kerkrade samen vastelaovend vieren.” 

Moet de prins per se wit, hetero, welgesteld en dialectsprekend zijn?
„Zeker niet! Wat de carnaval juist zo mooi maakt is dat verschillen, rangen en standen wegvallen en iedereen gelijk is. Dat is de oorsprong van carnaval; de prins hoeft vooral niet in een verzonnen hokje te passen.” 

Wat ga je doen om Roda te redden?
„In goede en slechte tijden supporter blijven, zoals dat hoort. En het aan de professionals overlaten om, op z’n minst, een keihard knokkend elftal op het veld te brengen.” 

Over 50 jaar ben ik…..?
„Nog steeds trots dat ik als 70ste Sjtadsprins van os leef sjtad Heële een halve eeuw eerder de carnaval mocht voorgaan.”