Dag 1: Wat beweegt Limburg: Onderzoek, waar te beginnen?

Print
Dag 1: Wat beweegt Limburg: Onderzoek, waar te beginnen?

Afbeelding: De Limburger

Over kinderarmoede is veel gepubliceerd. Veel cijfers, veel conclusies. Maar wie zijn die gezinnen achter die cijfers? Hoe ziet het leven eruit van kinderen die opgroeien in gezinnen waar geen geld is voor leuke dingen? Dat ga ik de komende tijd uitzoeken.

Het onderwerp kinderarmoede kwam afgelopen jaar vaak voorbij. Het Sociaal Planbureau bracht een rapport uit, de Sociaal Economische Raad en de Kinderombudsman ook. Ze kwamen met cijfers (‘honderdduizenden kinderen in Nederland leven in armoede) en trokken conclusies (kinderarmoede is nog lang niet de wereld uit, de regels zijn te ingewikkeld en een deel van de kinderen is nauwelijks in beeld). Het armoedeprobleem is – zo blijkt- hardnekkiger dan gedacht.

100 kinderen
En toch kende ik ze niet. De ouders die hun kroost opvoeden in armoede niet. De kinderen niet. Of ik herken ze niet. Dat is waarschijnlijker, want in het dorp waar ik woon –Maasbree- groeien volgens het CBS (in 2014) 100 kinderen op in armoede. Kinderen die niet mee kunnen doen met Kindervakantiewerk (een absoluut hoogtepunt), lang niet altijd gezonde voeding op tafel krijgen of een keertje op vakantie kunnen gaan.

Wie zijn die kinderen? Hoe is het voor ze om zo op te groeien? Wat zijn de gevolgen voor later? Zullen ze altijd arm blijven? Hebben ze minder kansen dan mijn vijf koters? En, wat zijn de oplossingen?

De komende vier weken ga ik dat uitzoeken. Met jouw hulp als het even kan. Want als journalist kom ik misschien wel op veel plekken in de provincie; ik zie lang niet altijd alles. En vaak is er ook de tijd niet voor om dieper te graven in een onderwerp. Nu dus wel.

Lezers
Ik heb de landelijke onderzoeken inmiddels goed gelezen. Ook zijn de eerste afspraken gemaakt en na de publicatie van gisteren hoop ik op nog meer input. En de eerste reacties zijn hoopgevend. Het artikel gisteren in de krant leverde al meteen respons op. ‘Kinderen in armoede, heel erg. Maar kinderen in gezinnen waar beide ouders werken, een fulltime en een parttime is het soms niet beter’, schrijft een lezer. En ‘Ik zelf denk dat ik het makkelijker heb gehad vroeger, wellicht veel armer, want er waren helemaal geen voorzieningen, maar in deze tijd leven lijkt me lastiger door  alle omgevingseisen’, schrijft een ander.

Ook op Facebook krijg ik positieve feedback. Lezers zijn blij dat het onderwerp uit de taboesfeer wordt gehaald, zo lijkt het. En ook raadsleden laten van zich horen. Ik ben benieuwd naar hun verhalen. En naar die van bijvoorbeeld artsen, docenten en maatschappelijk werkers.

Heb je informatie? Wil je met mij hierover praten? Mail me dan. 

Terug naar Wat beweegt Limburg