Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Ga de uitdaging aan met de boekenbingo

Dit artikel krijg je van ons cadeau

Ga de uitdaging aan met de boekenbingo

Afbeelding: iStock

Of je een woordenveelvraat bent of nauwelijks een boek aanraakt, iedereen kan meedoen aan deze uitdaging: onze leesbingo. Het doel? Daag jezelf uit (meer) te lezen.

Afgehakte hoofden. Gruwelijke moorden tot in detail beschreven. Mensen die plotseling verdwijnen. Politie-inspecteurs met een (beginnende) drank- of drugsverslaving.

Of een combinatie daarvan. Ze zijn vaak alleenstaand en/of in een ingewikkelde relatie met een partner gewikkeld. Of ze zijn horken van de bovenste plank. En…toch hou je van ze. Van deze gecompliceerde hoofdpersonen uit de thrillers en detectives die de afgelopen jaren in mijn brein tot leven kwamen. Van het papier – poef – sprankelend 3D in mijn Kopfkino.

Uitdaging
Maar de een na de andere whodunnit – hoe spectaculair de moorden ook zijn - wordt op een gegeven moment ook wel een beetje saai. Daarom is er nu deze leesbingo. Een leuke uitdaging om eens een keer níet naar het hoekje met (Scandinavische) detectives te lopen in de boekwinkel.

Duik eens een keer het boek dat al jaren onder op je stapel ‘nog te lezen’ ligt bijvoorbeeld. Of pak eens een biografie van een sporter op. Wie weet word je uit de sokken geblazen.

Kladden
"Lezen is heerlijk. Een goed verhaal pakt je bij de kladden”, klinkt het enthousiast vanuit Roermond. Nicole Kleinen, eigenaresse van Boekhuis De kleine tovenaar uit de bisschopsstad, tipt daarom het jeugdboek Drakendal van de Britse schrijfster Scarlett Thomas. "Een boek vol magie en daarom een must voor Harry Potter-fans.”

Ja, Nicole weet dat het gevaarlijk is Potter te noemen. Er zijn inmiddels zo ontzettend veel (slechte) copycats van de serie. Nicole: "Maar er is lang geen boek geweest dat ook maar kan tippen aan Harry Potter. Het heeft spanning, snelheid, je moet echt wakker blijven omdat ieder karakter zijn eigen magie heeft en alles een betekenis. Echt. Lees dit boek. Maar hou wel in je achterhoofd dat het voor 10, 11-jarigen geschreven is.” Met deze tip, zou je op de leesbingo het vakje ‘boek van een schrijfster’ al kunnen aftikken. De bingo is gestart.

Limburg
Lezen is heerlijk, klinkt het onafhankelijk van elkaar uit de monden van boekliefhebbers Nicole Kleinen, Koen Eykhout (recensent voor De Limburger) en Wim Krings uit Sittard (bekend van zijn gelijknamige boekwinkel en panellid van De Wereld Draait Door). "Het boek dat iedere Limburger/Nederlander zou moeten lezen: Het geluk van Limburg van Marcia Luyten”, zegt Wim Krings.

Check. Meteen een goede kandidaat voor het leesbingovakje ‘boek dat in Limburg speelt’ of ook te gebruiken als ‘boek van een Limburgse auteur’. En waarom dit boek, Wim? "Omdat ‘Het geluk van Limburg’ een goede weergave geeft van de periode dat de mijnen belangrijk waren. Het is een verhaal met een overzichtsgeschiedenis dat oog heeft voor het persoonlijke leven. In dit geval de familie van Jack Vinders uit Kerkrade. Het leest als een roman, is vlot geschreven en stopt niet bij de mijnsluiting maar ook over de periode erna. Een must voor iedereen om over deze belangrijke periode te lezen.”

Uitdaging
In Nederland krijgt de ‘reading challenge’ steeds meer bekendheid dankzij de populaire boekenwebsite Hebban.nl. De redactie van Hebban initieerde enkele jaren geleden de uitdaging om op een speelse manier eens een verhaal te lezen dat je niet zo snel zelf zou kiezen (zoals de bingokaart op deze pagina).

Dit jaar heeft Hebban als uitdaging gesteld om eens een boek uit te lezen waaraan je misschien ooit aan begonnen bent....maar dat je nooit uitgelezen hebt. Een korte rondvraag leert dat titels zoals De verborgen geschiedenis van Donna Tart, De ontdekking van de hemel van Nederlands literair grootmeester Harry Mulisch, Ulysses van James Joyce en De avonden van Gerard Reve hoog in deze ‘nooit uitgelezen’ lijst eindigen. Herkenbaar?

#weluit
Op twitter is er speciaal voor deze actie van Hebban.nl en radioprogramma De Nazit van NPO Radio 5 een actie gestart. Met de hashtag #weluit kun je het ‘nieuws’ wereldkundig maken als je ein-de-lijk de ruim negenhonderd pagina’s van De ontdekking van de hemel uit hebt. Applaus voor jezelf. En door naar het volgende boek.Zoals Moord & Doodslag van zus en broer Doeschka en Geerten Meijsing. Een tip van recensent Koen Eykhout.

"Een van de beste boeken die ik ooit gelezen heb”, vertelt hij. "Als je over iets zwaars licht kan schrijven en de stijl nooit pompeus wordt, dan ben je een topper. Het boek speelt in Syracuse, Italië, sowieso al het mooiste land ter wereld. Het beschrijft niet alleen de familierelatie, maar ook een moordzaak in Italië."Geerten woont daar en Doeschka beschrijft bijvoorbeeld dat ze voordat ze naar haar broer afreist een mooie hoed - Borsalino - koopt. De oudere zus die haar broertje wil behoeden voor een overvloed aan zon. De zus die haar broer beschermt. Het verhaal ademt een zinnelijkheid uit, is kleurrijk en melancholiek zonder erin te verzuipen.”

Plezier
Welke keuze je uiteindelijk ook maakt...als je mee wil doen: heb vooral ook plezier. Laat je ontvoeren naar een onbekende wereld. De schrijver geeft je een eersteklas zetel midden in het brein van een moordenaar, een huisvrouw, of welk hoofdpersoon dan ook. Je leert steden kennen, leert over werk waar je nooit mee te maken hebt gehad, drinkt, eet en ademt mee met avonturiers, hopeloze stumperds, helden, duivels en dat allemaal vanuit je luie stoel. Bingo!