Glas tijdens carnaval, kroeg dicht

Print
Glas tijdens carnaval, kroeg dicht

Afbeelding: Archief De Limburger

Kroegbazen in Weert die tijdens carnaval ondanks het glasverbod toch in glazen tappen, lopen grote kans dat hun café gesloten wordt.

Burgemeester Jos Heijmans kondigde dinsdag tijdens een bijeenkomst met horecaondernemers aan dat er tijdens de komende carnaval een lik-op-stukbeleid wordt toegepast. "De regels rond het gebruik van glas en plastic in de binnenstad van Weert zijn nu duidelijk", aldus Heijmans. "We gaan dan ook écht handhaven. Kroegen die ondanks het glasverbod toch in glazen tappen zullen zonder waarschuwing gesloten worden."

Glasbeleid
De gemeente Weert voerde afgelopen jaar net voor de kermis vanwege de veiligheid een nieuw glasbeleid in. Cafés in de binnenstad van Weert moesten binnen en buiten verplicht in plastic bekers tappen. De regel leidde tot kritiek van een aantal caféhouders.

Het werkt
Volgens burgemeester heeft de nieuwe regel geleid tot veel minder kapot glas op straat dan voorgaande jaren. "Het heeft gewerkt", zegt Heijmans. "Het verschil was goed te merken tijdens de jaarwisseling toen er geen glasverbod was. Op de Oelemarkt waar ik ben gaan kijken, was toch weer kapot glas op straat."

Aanpassing
Naar aanleiding van de evaluatie van het glasverbod tijdens de kermis, werd het beleid enigszins aangepast. Zo mogen restaurants tijdens evenementen na acht uur ’s avonds op het terras geen glazen meer gebruiken. Dat mocht afgelopen kermis nog wel. Verder geldt het glasverbod tijdens de kermis van vrijdag tot en met maandag 03.00 uur en niet meer de hele kermis. Het glasverbod geldt wel tijdens de hele carnaval: van vrijdag tot woensdag 03.00 uur.

Duurzaam
De gemeente gaat met Koninklijke Horeca Nederland afdeling Weert kijken of voor evenementen duurzame en hergebruikbare plastic bekers aangeschaft kunnen worden.

Optocht
Heijmans zit nog wel in de maag met het alcoholgebruik tijdens de optocht in Weert. Publiek neemt kratten bier mee om die langs de route op te drinken. "Drinken in de openbaarheid is verboden", stelt Heijmans. "En de optochtroute is geen evenemententerrein. Daarbij wordt uit flessen gedronken. Daar moeten we dus in het kader van het glasverbod ook iets mee."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →