Fileomzeilers op A2 worden resoluut teruggestuurd

Print
Fileomzeilers op A2 worden resoluut teruggestuurd

Afbeelding: Meulenhof

Automobilisten die de dagelijkse file op de A2 willen omzeilen via een sluiproute door Maarheeze, worden vanaf deze week resoluut teruggestuurd naar de autosnelweg. Daarvoor zet de gemeente Cranendonck verkeersregelaars in.

Een dorpskern hermetisch afsluiten om sluipverkeer te weren. In Maarheeze gebeurt het sinds dinsdag in de ochtendspits. Nadat de overlast er jarenlang de spuigaten uitliep, worden nu verkeersregelaars en andere maatregelen in de strijd geworpen. Die moeten voorkomen dat sluipverkeer dat de A2 wil mijden, het dorp nog langer overspoelt.

Sluipverkeer
"Het is elke morgen hetzelfde op de A2", verzucht een automobilist die een verkeersregelaar op zijn sluiproute vindt. "We zijn bezig het sluipverkeer tegen te gaan, er staan borden die dat aangeven", legt de verkeersregelaar rustig uit.

File
Omdat het verkeer op de snelweg bij Maarheeze vrijwel elke ochtend vastloopt, verlaten veel automobilisten vanuit de richting Weert de weg bij de afslag Budel om via Maarheeze de route binnendoor te nemen.

Spuugzat
Na de inwoners was ook de gemeente Cranendonck dat spuugzat. Eind november werden rigoureuze maatregelen aangekondigd. Nog voor de kerst zijn bij de invalswegen van Maarheeze borden geplaatst, die aangeven dat die elke ochtend tussen zeven en negen uur afgesloten zijn, behalve voor bestemmingsverkeer. Vanaf deze week zet de gemeente ook verkeersregelaars in.

Bestemmingsverkeer
Ondanks de waarschuwingen rijden veel auto’s nog steeds de A2 af richting Maarheeze. Bestemmingsverkeer? Moeilijk te zeggen. Maar steeds vaker ziet een automobilist het bord, neemt op de rotonde gas terug en besluit toch voor de zekerheid maar om te draaien en de reis via de A2 te vervolgen.

Als water
De gemeente Cranendonck heeft één ton uitgetrokken voor de proef die tot eind maart duurt. Verkeerstellingen, ook op andere wegen, moeten aantonen wat het effect is. "Want verkeer is als water", zegt buurtbrigadier Henk van den Berg. "Waar het wordt tegengehouden, zoekt het een andere weg."

Als de proef slaagt, worden definitieve maatregelen onderzocht zoals verkeerslichten of palen die de weg afsluiten.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen