Nog geen actiecomité voor zelfstandiger Born

Print
Nog geen actiecomité voor zelfstandiger Born

Afbeelding: Streetview

Zo’n vijftig belangstellenden kwamen dinsdagavond af op de bijeenkomst over het afscheiden van de voormalige gemeente Born van fusiegemeente Sittard-Geleen.

Dat heeft nog niet geleid tot de oprichting van een comité dit zich inzet voor een zelfstandigere positie van een cluster aan dorpen.

Een kwart van de aanwezigen waren leden van gevestigde politieke partijen, die in het Bornse gemeenschapshuis een podium kregen om zich verdedigen tegen de kritiek op hun beleid (GOB) of juist van de gelegenheid gebruik maakten om  hun  campagne voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen een zetje in de rug  te geven (met name oppositiepartijen SP, SPA, DNA en Stadspartij).

Lasten en lusten
Piet van Meel uit Holtum had de bijeenkomst belegd, nadat hij onlangs via sociale media een pleidooi hield voor het afscheiden van de voormalige gemeente Born van fusiegemeente Sittard-Geleen. Born krijgt in zijn ogen alleen de lasten en niet de lusten van de schaalvergroting.

Van Meel, gesteund door oud-notaris Ron de Leeuw uit Born, hield eerst een uitvoerig college over de voor- en nadelen van gemeentelijke schaalvergroting. De gedwongen fusie van Born en Geleen met Sittard is volgens Van Meel een schoolvoorbeeld van hoe het fout gaat. Een zover doorgeschoten schaalvergroting dat het bestuur ieder contact met zijn klanten (de burgers) verliest en geen zicht meer heeft op de problemen die er leven.

Zwembaden
Het centraliseren van zwembaden, gemeenteloketten, bibliotheken en  milieustraten levert de gemeentekas kleine besparingen op, maar leggen een heel grote (maatschappelijke) rekening bij de burgers neer, luidde zijn betoog.

Slechts een enkele burger deed op de bijeenkomst zijn zegje, tussen alle politici die omzichtig hun positie uitlegden. Marlène Dehing, al twintig jaar lid van het Dorpsplatform Obbicht, verweet het stadsbestuur het niet hebben van een kleine kernenbeleid. “We zijn het zat, we krijgen totaal geen aandacht”, zei ze geëmotioneerd.

Lokaal budget
Van Meel liet zijn oproep tot afscheiding van de fusiegemeente los, maar pleitte voor stadsclusters die binnen Sittard-Geleen lokaal budget en mandaat krijgen om decentraal te regelen wat decentraal kan.

Op het einde van de avond meldde zich alleen niemand aan voor het gewenste actiecomité. "Dat valt tegen", zei Van Meel. Hij gaf daarop iedereen een week bedenktijd om zich alsnog per mail aan te melden.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen