Kinderartsen slaan alarm om gevaar kleine batterijtjes

Print
Kinderartsen slaan alarm om gevaar kleine batterijtjes

Röntgenfoto van een klein kind dat een knoopcelbatterij heeft ingeslikt. Afbeelding: AD

Kinderartsen slaan alarm over de soms fatale gevolgen van het inslikken van een kleine batterij.


Vorige week belandden drie kinderen met ernstige verwondingen in het Erasmus MC in Rotterdam. 

Bijtend zuur
Knoopcelbatterijtjes, die vaak in afstandsbedieningen, fietslampjes en speelgoed zitten, lekken een bijtend zuur dat al binnen een uur een gat in de slokdarm kan branden. Sinds 2008 zijn hierdoor ten minste zestien kinderen in Nederland ernstig gehandicapt geraakt. Twee van hen zijn overleden. Het aantal slachtoffers ligt vermoedelijk hoger, zegt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). 

Slokdarm
Kinderarts Lissy de Ridder van het Erasmus MC had vorige week maar liefst drie kinderen op de operatietafel. "Ouders, laat niks slingeren. Nieuwe, volle batterijen zijn het gevaarlijkst", waarschuwt zij. "Het batterijzuur vreet zich in een mum van tijd door de slokdarm en kan zo in de halsslagader, luchtpijp of in de aorta terechtkomen."

Elders in het land liepen kinderen ook blijvende schade op aan hun slokdarm of luchtpijp, waardoor ze niet meer normaal kunnen eten of ademen. In 2014 overleed een 1-jarig jongetje dat een batterij had ingeslikt. De huisarts had het kind naar huis gestuurd met een zetpil. 

Röntgenfoto
Wanneer huisartsen of ouders vermoeden dat een kind een batterij heeft ingeslikt, moeten zij direct naar het ziekenhuis voor een röntgenfoto, zegt De Ridder. "Het eerste teken is dat een kind niet wil eten. Wanneer het kind bloed begint te spugen, is de schade al heel groot."

Sinds vorige week hebben alle kinderartsen in het land een oproep gekregen van de NVK om elk batterijincident te melden.