'Provinciebestuur moet druk uitoefenen op Arriva'

Print
'Provinciebestuur moet druk uitoefenen op Arriva'

Werknemers van Arriva legden vorige week het werk neer. Afbeelding: David Dunnaway

Chauffeurs van Arriva klagen over de werkdruk. Terecht, vinden de Statenfracties van PvdA en SP. Zij willen dat de provincie de vervoerder tot verbeteringen dwingt.

Het provinciebestuur moet druk uitoefenen op Arriva om de arbeidsomstandigheden voor haar personeel te verbeteren. Dat willen de fracties van PvdA en SP in Provinciale Staten, zo blijkt uit schriftelijke vragen die de coalitiepartijen hebben gesteld. 

Werkdruk
Vorige week donderdag legde personeel van Arriva en andere streekvervoerders in het land het werk nog een dag neer. Door de steeds verdergaande marktwerking in het openbaar vervoer neemt de werkdruk toe, merken de chauffeurs. Vervoersbedrijven schrijven voor een zo scherp mogelijke prijs in voor de gunning van het openbaar vervoer, waardoor achteraf op zaken beknibbeld moet worden om die prijzen te halen. 

Voor een dubbeltje op de eerste rang
Coalitiepartijen PvdA en SP kennen de klachten uit Limburg over bijvoorbeeld te korte pauzes en onrealistische rittijden maar al te goed. "Van chauffeurs van Arriva horen we dat het alleen maar erger wordt", zegt Bram Schaminée (SP). "Gehoopt werd dat de nieuwe dienstregeling van december meer ruimte zou geven, maar het tegendeel is waar. De provincie heeft met het vervoer voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Nu zien we wat ervan komt. Ik hoop dat de staking, waarbij medewerkers in groten getale het werk neergelegd hebben, voor het college een wakeupcall is geweest."

Goed werkgeverschap
Het is de verantwoordelijkheid van gedeputeerde Hubert Mackus (CDA) om er bij Arriva op aan te dringen dat de problemen worden opgelost en de onvrede weggenomen wordt, vindt Aleida Berghorst (PvdA). "De provincie heeft aan Arriva de opdracht verstrekt en moet toezien op goed werkgeverschap. Wat dat inhoudt, staat uitgebreid in de opdracht gedefinieerd en daar voldoet Arriva niet aan."

De partijen hebben er schriftelijk op aangedrongen dat Mackus met Arriva om de tafel gaat. De SP wil het er vrijdag ook tijdens de commissievergadering over hebben. Vervoerder Arriva zegt bekend te zijn met het standpunt van de partijen, maar wil inhoudelijk niet reageren. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen