Raad van State: Defensie hoeft geen nieuwe bomen te planten

Print
Raad van State: Defensie hoeft geen nieuwe bomen te planten

Afbeelding: Harry Heuts

Schinveld - Het ministerie van Defensie hoeft geen nieuwe bomen te planten in het stuk Schinveldse bos van zes hectare dat in 2006 werd gekapt.

Dat heeft de Raad van State besloten in het conflict tussen de gemeente Onderbanken en Defensie over de Schinveldse Bossen.

NAVO-basis
De bomen werden destijds gekapt vanwege de veiligheid van de opstijgende en landende vliegtuigen op de aangrenzende basis NAVO-basis in het Duitse Geilenkirchen. Aanvankelijk had Defensie een vergunning voor de bomenkap, maar die werd jaren later ingetrokken.

In beroep
De gemeente Onderbanken eiste daarom nieuwe aanplant van de zes hectare. Defensie weigert dat, in verband met de belangen van de vliegbasis. De rechter gaf het ministerie daarin gelijk, maar de gemeente ging daartegen in beroep bij de Raad van State. 

Die heeft nu ook bepaald dat Defensie niet hoeft te herplanten. De Raad van State oordeelde verder dat een dwangsom die Onderbanken aan Defensie oplegde, niet op zijn plaats is.

Teleurgesteld
Wethouder Rens Evers reageert teleurgesteld op de uitkomst. "Deze uitspraken zijn teleurstellend, maar de gemeente Onderbanken geeft de strijd niet op. Het Awacs-dossier staat in onze gemeente al dertig jaar hoog op de agenda. Maar de overlast is nog steeds niet opgelost. We zullen ons daarom als gemeente blijven inspannen om de onacceptabele overlast afkomstig van de Awacs-vliegtuigen terug te dringen", zegt hij

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen