Nieuw ontwerp voor 500 Maastrichtse carnavalsvlaggen

Print

Afbeelding: Jean-Pierre Geusens

Maastricht wil zich graag afficheren als de carnavalshoofdstad van Nederland, al zullen ze daar in bijvoorbeeld Den Bosch en Venlo anders over denken.

Niettemin wagen gemeente, Centrum Management Maastricht, binnenstadondernemers en de stedelijke carnavalsvereniging De Tempeleers eendrachtig een poging om de vastelaovend nog prominenter onder de aandacht te brengen bij iedereen die de stad in de periode tussen het uitroepen van de stadsprins (zondag) en aswoensdag (14 februari) bezoekt. 

Nieuw ontwerp
Voor dat doel is onder meer een nieuw ontwerp gemaakt voor een Maastrichtse carnavalsvlag, die de komende weken in vijfhonderdvoud de centrumstraten zal kleuren. Donderdag neemt burgemeester Annemarie Penn-te Strake het eerste exemplaar van het dundoek op de Markt in ontvangst, als aftrap van de nieuwe campagne die Maastricht nog nadrukkelijker op de vastelaovends- kaart moet zetten. In de buurt van het stadhuis zal ze de eerste vlag een plek geven. 

Comeback
De kosten van productie en ophangen van de vlaggen komen voor rekening van de vier partners die meedoen aan de campagne. 
Daar hoort ook de comeback bij van de Kiekoet-wedstrijd, het aankleden van winkeletalages met carnavalsattributen en -kleuren. In de laatste week voor carnaval zal een jury de winnende creatie bekendmaken. Bedoeling is om de winkels die meedoen aan elkaar te knopen met een wandelroute, met als doel kinderen, met ondersteuning van hun ouders en grootouders, vertrouwd te maken met het fenomeen carnaval. 

Zaate hermeniekes
In de aanloop naar carnaval zullen - in het kader van de programmering van Cultuur op Zondag - zaate hermeniekes optredens verzorgen in de binnenstad om de sfeer van vastelaovend aan te jagen. Het Onze Lieve Vrouweplein, een van de ankerplaatsen van het Maastrichtse carnaval, zal via aangepaste sfeerverlichting bijdragen aan het initiatief.