Lange Jan en Lange Lies in één lichtbundel vereeuwigd

Print
Lange Jan en Lange Lies in één lichtbundel vereeuwigd

De lichtbundels waren in 2015 al eens tijdelijk te zien. Afbeelding: De Limburger/Luc Lodder

Heerlen - De uit Frankrijk afkomstige Heerlense kunstenaar Jean-Michel Crapanzano maakt een nieuw ‘eerbetoon aan het mijnverleden’. Het wordt een lichtkunstwerk waarin de legendarische schoorstenen Lange Jan en Lange Lies zijn verstrengeld.

Crapanzano gaat vooraf met Arcus-leerlingen de wijken in om oud-mijnwerkers en inwoners te bevragen. Die indrukken worden in de vorm van portretten in plexiglas rond het kunstwerk gegraveerd. Volgend jaar wordt het werk geplaatst in de buurt van het Nederlands Mijnmuseum.

Afgekeurd
Wethouder Jordy Clemens (SP, Erfgoed) keurde twee jaar geleden een door een vakjury voorgedragen ontwerp af. Daarvoor zou onder Heerlenaren te zijner tijd te weinig draagvlak bestaan, vermoedde hij. Tijdens het Jaar  van de Mijnen in 2015 was een elektronisch landmark in de vorm van twee lichtbundels opgericht, ter herinnering aan de periode van Lange Jan en Lange Lies.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen