Burgemeester Pelzer onder vuur in Bergen

Print
Burgemeester Pelzer onder vuur in Bergen

Manon Pelzer. Afbeelding: De Limburger

Burgemeester Manon Pelzer heeft een opmerkelijke rol gespeeld bij het oplossen van de gemeentelijke bestuurscrisis die Bergen nu al een maand in haar greep houdt.

Bij de vorming van een nieuwe coalitie van CDA, VVD en Fractie Krijnen-Loermans had zij een actieve rol.

Wethouders
Dat betoogde fractievoorzitter Jos Valckx van de PK woensdagavond bij de verkiezing van twee nieuwe wethouders: CDA'er Antoon Splinter en VVD'er Frans Pekema. De PK is woest over de wijze waarop de nieuwe coalitie tot stand is gekomen en heeft zich over de handelwijze van de burgemeester beklaagd bij gouverneur Theo Bovens. "Ik kan u verzekeren dat de heer Bovens inmiddels de politiek in Bergen met meer dan gemiddelde aandacht volgt," aldus Valckx.

Bedenkingen
De PK had sowieso al bedenkingen over de rol van de burgemeester bij het wegsturen van PK-wethouder Lia Roefs in december. De wethouder moest weg omdat zij door de toenmalige coalitiepartner van de PK, het CDA, niet in staat werd geacht de uitgaven in het sociaal domein in de klauwen te krijgen. Het CDA ging voor de gelegenheid in zee met de oppositiepartijen VVD en Kern. De PK pakte het CDA anderhalve week later terug door met Kern in zee te gaan en  CDA-wethouder Antoon Splinter naar huis te sturen middels een motie van wantrouwen. Die motie gold ook Pelzer, maar een raad kan een burgemeester niet wegsturen.

Oplossing
Ook de Fractie Kern, na het vertrek van de raadsleden Krijnen en Loermans nog maar drie raadsleden sterk, had woensdagavond kritiek op de burgemeester voor haar rol bij het zoeken van een oplossing voor de bestuurscrisis. "Het lijkt erop dat zij het volledig uit de hand heeft laten lopen" aldus fractievoorzitter Frans Camps van Kern. Die wees er bovendien op dat ook de burgemeester als porteuillehouder financiën verantwoordelijk is voor de hoge sociale uitgaven.

Burgemeester Pelzer noemde de  kritiek van de PK op haar functioneren  "beneden de maat". Volgens Pelzer heeft zij er slechts voor gezorgd door dat er snel een oplossing kwam. "Ik heb vertrouwelijke gesprekken gevoerd en als klankbord gediend”, aldus Pelzer.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen