De prins Brian I is al jaren ‘bezet’ (interview)

Print
De prins Brian I is al jaren ‘bezet’ (interview)

Afbeelding: Ermindo Armino

De 23-jarige Brian Beckers is de nieuwe prins van de ‘Waereldsjtad’. Hij zwaait de scepter over Geleen op het moment dat hij eigenlijk bezig moet zijn met afstuderen. Maar Beckers denkt dat allemaal wel te kunnen combineren.

Brian Beckers is woensdagavond laat in de Hanenhof tijdens de revue Gelaen Waggelt van Sjtadsvastelaovesvereniging De Flaarisse uitgeroepen tot de 71ste prins van de Waereldsjtad. Beckers erkent dat hij zijn dialect even heeft moeten oppoetsen voor die ‘functie’, omdat hij al vijf jaar in Eindhoven woont en studeert. „Ik was er vorig jaar niet bij met carnaval in Geleen omdat ik toen voor mijn studie in Amerika zat. Er waren mensen die dachten dat het een smoes was om te verhullen dat ik prins zou worden”, lacht de 23-jarige Beckers, die al jaren van bekenden de vraag krijgt ‘Wanneer word jij nu een keer prins?’ 

Afstuderen
Juist nu hebben niet veel mensen erop gerekend. „In maart moet ik afstuderen”, legt hij uit. Maar Brian denkt zijn studie aan de TU Eindhoven te kunnen combineren met het voorgaan in het Geleense feestgedruis. Het was even na 11 november toen hij in Brabant ’s ochtends een sms ontving van zijn vader: Bert heeft om je nummer gevraagd. WEL DOEN! 

Toen Opperflaaris Bert Lemmens later die middag inderdaad belde, stond Brian al in de startblokken. „We zoeken altijd naar iemand tussen de 21 en 30 jaar, die binding heeft met carnaval en liefst vrijgezel is”, legt Lemmens de selectiecriteria uit. Getrouwd is de nieuwe prins van Geleen inderdaad niet, maar stevig bezet is hij wel. „Ik heb al achtenhalf jaar een vriendin, Zoë Cremers uit Geleen. Ze vindt het helemaal geweldig dat ik prins ben”. Wel moet ze hem nu met vastelaovend ‘delen’ met Geleen. 

Tiener
Al als tiener ging Beckers met vrienden uit Spaubeek, Neerbeek en Stein uitgebreid op stap tijdens carnaval. „Met die vriendengroep kwamen we dan meestal in Geleen terecht.” Toen zijn moeder en vader in 2010 besloten te gaan meelopen in de optocht, sloot Beckers met zijn vriendengroep een jaar later daarbij aan. Het ouderlijk huis aan de Rijksweg werd zo uitvalsbasis van Besegek, een optochtgroep van zo’n 25 familieleden en vrienden. Daaruit heeft Brian Beckers nu ook zijn adjudanten geselecteerd: Tom van der Heijden uit Geleen en Rik Bogers uit Spaubeek. 

Brian volgt Sander Klinkers op als prins, die vorig jaar in een speech B en W van Sittard-Geleen de oren waste. „Humor hoort erbij en die mag best spits zijn”, zegt de nieuwe heerser over de Waereldsjtad daarover. „Maar gezelligheid staat voorop”, verwijst hij naar zijn spreuk: Feës gezellig mit mich mit, daovan krig geer geine sjpiet, Waereldsjtad laot van uch heuëre, dan besjteit Gelaen veur altied. Gelaen Alaaf!