Nog 10 keer ‘Bont’ en dan is het basta

Print
Nog 10 keer ‘Bont’ en dan is het basta

Ivonne Hendriks in de kappersstoel tijdens repetitie. Afbeelding: John Peters

In het Weerter Munttheater gaan donderdagavond de Bonte Avonden weer van start. Hoogtepunt is het gala op zaterdag waarbij de Rogstaekersprins wordt uitgeroepen. Voor twee spelers is het na tientallen jaren de laatste keer dat ze meedoen. Anton Moonen en Ivonne Hendriks houden er na 33 en 23 jaar mee op.

Het Munttheater in Weert is sinds maandag ‘bezet’ door bandleden, spelers, decorbouwers en technici van de Bonte Avonden. In de schouwburg is het elke avond hectisch vanwege de generale repetities, voor twee van de acht spelers voor de laatste keer. Anton Moonen (53) en Ivonne Hendriks (48) houden er na respectievelijk 33 en 23 jaar mee op. Vanavond is de première, gevolgd door nog negen voorstellingen en dan is het klaar. 

Eigen act
Moonen werd voor de Bonte Avonden gevraagd nadat hij bij de opening van toenmalig café ’t Pörtje aan de Maaspoort in Weert een act van de Belgische komiek Urbanus had gedaan. Als hij daar een eigen act van kon maken, mocht hij de bühne op. „Bij het afscheid van oud-vorst Jan Coenen op 11 november 1985 (try-outs van de Bonte Avonden werden toen nog gespeeld bij de seizoenstart) speelde ik mijn eerste stukje.” Binnen het Weerter carnavalsgebeuren is de in Laar geboren en getogen Moonen geen onbekende als hij op zijn 21ste bij de Bonte Avonden begint. „Vanaf mijn zestiende heb ik meegelopen in de optocht en ik speel al heel wat jaren mee bij de Geknak-dje Stieël (straattheaterduo dat al 24 jaar actief is met carnaval, red.). Dat blijf ik ook zeker doen.” 
Terwijl een Sinterklaas op slippers op de bühne van het Munttheater een scène speelt over de zwartepietendiscussie vertellen Moonen en Hendriks tijdens het omkleden over hun reden te stoppen. Het is mooi geweest, vinden ze beiden. 

Tijd en energie
Hendriks: „De puf is eruit, het kost elk jaar veel tijd en energie. Mijn rol verschoof van speelster naar zangeres en dat betekent dat het repeteren elke woensdagavond met de Boonte Aovondj Bent (BAB) al na de zomervakantie begint. Met dat zingen wil ik verder gaan, dat doe ik sinds kort in de country poprockband Von en ome Wullum. Verder zie ik wel wat er op mijn pad komt.” 
Voor de spelers die scènes schrijven, beginnen de voorbereidingen voor volgend jaar nu al, spelers die niet meeschrijven zoals Anton Moonen repeteren vanaf november. „Anders had ik het ook nooit 33 jaar volgehouden. Kijk maar naar het duo Ed Stroek en Frans Snels die tot en met 2013 15 jaar lang het hele jaar door bezig waren met de Bonte Avonden. Dat is niet vol te houden.” 
Moonen is dol op het spelen van typetjes, zingen liet hij na één poging achterwege. „We hebben een jaar of twintig geleden op het nummer Under the Boardwalk van The Drifters het liedje gezongen Onger de borstrok. 

Hoogtepunt
Dat werd één gebrom en tien voorstellingen lang heeft het publiek er pijn van in de oren gekregen, dat doe ik niet meer.” Mijn hoogtepunt? „Meedoen aan de Bonte Avonden is één groot hoogtepunt.” 

Jaarlijks trekken de Bonte Avonden ruim 4000 bezoekers. Dit jaar is 70 procent van de kaarten verkocht. Wie Hendriks of Moonen voor het laatst wil zien, kan nog een kaart kopen via het Munttheater.