Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

Ridder Dion in volwassen Medammecour on Tour

Dit artikel krijg je van ons cadeau

Ridder Dion in volwassen Medammecour on Tour

Marc Hermans en Joost Meijs kozen dit jaar Dion Graus als mystery guest. Afbeelding: De Limburger/Harry Heuts

RECENSIE - Laat het maar aan Marc Hermans en Joost Meijs van vastelaovesrevue Medammecour on tour over de grootste kolder te bedenken. Veertig jaar ervaring op dit vlak - de twee vieren dat jubileum dit jaar - staat garant voor originele vondsten.

In het voorwoord van het programmaboekje bij hun derde Medammecour on Tour noemen ze zich een soort Limburgse Snip en Snap. Maar daarmee doen ze zichzelf tekort: Hermans en Meijs zoeken, in tegenstelling tot hun illustere voorgangers, de grenzen op ‘van wat kan’. De humor van de Kerkradenaren schuurt waar het kan. En zoals zo vaak zijn daar liefhebbers van, maar ook mensen die ervan gruwen. Zoals dit jaar mystery guest Dion Graus ongetwijfeld voor discussie zal zorgen.

Boodschap
Politici, of ze nou links zijn of rechts, zorgen nou eenmaal gauw voor discussie, vooral bij hun tegenstanders. Het leuke van het optreden van Graus - die overigens bewijst dat het maar goed is dat-ie geen zanger is geworden - is dat hij een lied zingt met een boodschap die je nou net bij een PVV’er niet verwacht. Vrij vertaald: ‘Ben je een vreemde vogel uit het buitenland, kom je foerageren in het Limburgs land. Word je opgejaagd, willen ze je pakken, dan laat ridder Dion zijn hangbrug zakken.’ Met andere woorden: buitenlanders, welkom! Volgens Marc Hermans heeft Graus de tekst geaccepteerd zonder er een syllabe aan te veranderen.

Maar wat is in vredesnaam de rol van Dion Graus in een vastelaovesrevue?
Dat zit zo.De kappers Sjonnie (Hermans) en Ronnie (Meijs) beginnen een artiestenbureau (uitzendbureau Wietz voor artiesten) in een oude kelder. Daar stikt het van de zwerfkatten en als iemand per ongeluk de dierenpolitie belt in plaats van de ongedierteverdelging, schrijdt ridder Dion van de show... eh, keldertrap. „Met de blanke sabel”, aldus Sjonnie. Een uitdrukking die uit diens mond altijd dubbelzinnig klinkt.

Drie thema's
In de Medammecour zijn dit jaar ruwweg drie thema’s te onderscheiden: artiesten die gratis op moeten treden op het Vrijthof, de ondergeschikte rol van de vrouw in de vastelaoveswereld en de genderdiscussie. Zo belt eerst Henk Hover die maar geen artiesten kan vinden die gratis op willen treden tijdens de elfdevandeelfde: of artiestenbureau Wietz hem kan helpen? Wat dacht je?

Genderneutraal
Secretaresse Resi Coumans en toiletjuffrouw Katja Henz steken de prinsenkandidaten voor de Kling Kichröatsjer Sjtadsjarde 1898 (of daaromtrent) naar de kroon en Sjpass Minister Fer Kousen spreekt het publiek aan met „beste dames tot en met heren”. Genderneutraler bestaat niet. Over Fer Kousen gesproken. Hij mag dan na de pauze de show stelen, voor de pauze gaat die eer ongetwijfeld naar Gilbert Petit, die als buurman van het artiestenbureau en kebabverkoper de lach aan zijn kont heeft hangen. „Ik zie er een buutteact in”, denkt manager Ronnie. Qua verhaal, enscenering, uitwerking en acteren is de Medammecour volwassen geworden. Puntje van kritiek: de zang is niet overal even zuiver en de geluidsman moet erop letten dat de zang niet wordt overstemd door de band.

Gezien: Medammecour on tour
In: Theater Kerkrade (9/1)
Nog te zien:

Schouwburg De Domijnen Sittard (12/1), Oranjerie Roermond (16/1), Theater Heerlen (17/1 en 24/1), Theater aan het Vrijthof (21/1) en Munttheater Weert (23/1)

Oordeel:   4/5