Plan pretpark Nature Wonder World was nog lang niet voldragen

Print
Plan pretpark Nature Wonder World was nog lang niet voldragen

Afbeelding: MGL

Voor de bouw van Nature Wonder World was nog geen enkele financiële toezegging gedaan. Wel stak de overheid vele tonnen in de voorbereiding. Brunssum wil zijn geld terug.

De haalbaarheid van pretpark Nature Wonder World (NWW) is nooit aangetoond. Tot afspraken met investeerders over de financiering van het 750 miljoen kostende project is het nooit gekomen. Dat heeft de provincie bekendgemaakt. Initiatiefnemer Jean Gelissen geeft dat nu desgevraagd toe.

Geheimhouding
Het project werd onlangs afgeblazen. Volgens Gelissen vanwege gebrek aan draagvlak in Brunssum. Zijn plan was haalbaar, benadrukte hij. Dat bleek uit een ‘sluitend bedrijfsplan’, waar verder vanwege geheimhouding geen mededelingen over werden gedaan. Nu blijkt die conclusie enkel gebaseerd op advies van externe deskundigen. Met geldschieters is wel gesproken, maar er is niet onderhandeld.

Onderzoek
De provincie heeft de afgelopen jaren ruim 330.000 euro meebetaald aan de voorbereiding van het plan, meldde ze donderdag, Brunssum en de regio Parkstad samen 450.000 euro. Ook Gelissen zegt flink te hebben geïnvesteerd, maar hij wil niet zeggen hoeveel. Het college van Brunssum onderzoekt of het de bijdrage kan terugvorderen op Gelissen. "Hij heeft in zijn eentje besloten ermee te stoppen en het dossier houdt hij geheim”, licht fractievoorzitter Servie L’Espoir van PAK toe.

Claim
Gedeputeerde Eric Geurts denkt niet dat de claim realistisch is, maar hij snapt het sentiment. "Er hadden vooraf betere afspraken gemaakt kunnen worden. Bijvoorbeeld over de voorwaarden van de bijdragen. Maar ook over het vervolg van het project. Mag je daar als overheid nu mee doorgaan? Nu ligt het plan boven op de kast van de ondernemer.”