Hulsberg juicht voor prinsenpaar

Print
Hulsberg juicht voor prinsenpaar

Afbeelding: Luc Lodder

Hulsberg - Veel steun voor beoogd Hulsbergs jeugdprinsenpaar. Rik en Daphne trokken zich terug toen hun namen al vóór de uitroeping bekend werden. Veel oud-prinsen en mensen in Hulsberg hopen dat de droom van het duo alsnog in vervulling gaat.

In Hulsberg regent het steunbetuigingen voor het beoogde jeugdprinsenpaar. In het dorp hopen ze dat het duo zaterdag alsnog op de bühne staat. Om de beoogde prins Rik te verrassen, hingen er donderdag A4’tjes op de ruiten van zijn klas met daarop de tekst: ‘Rik, jij blijft onze prins!’

Lach
Een gebaar dat ervoor zorgde dat hij ondanks het verdriet weer een lach op zijn gezicht kreeg. Maar het deed hem tot nu toe nog niet overtuigen om toch prins te worden. Maanden hadden ze ernaar toegeleefd en na lang zwijgen zou het zaterdag wereldkundig gemaakt worden. De prinsenproclamatie moest de grote dag worden voor het jeugdpaar Rik en Daphne van carnavalsvereniging De Beumerwalders uit Hulsberg. Maar door een te vroeg geplaatste foto op de Facebookpagina van het blad De Hulsberger viel hun droom in duigen.

Niet dwingen
De schade leek eerst mee te vallen, tot de prins er woensdagochtend op school mee werd geconfronteerd. Dat zorgde voor zoveel emotie en teleurstelling, dat het paar na overleg besloot zich terug te trekken. De verrassing van het uitroepen, voor de jeugd hét moment, was immers verpest. Op internet krijgen met name de ouders er flink van langs. Onterecht, vinden Jim Coumans van De Hulsberger en Frans Hagemans van de carnavalsvereniging. "Zij zouden de kinderen teruggetrokken hebben. Maar die hebben thuis aangegeven niet meer te willen. Dan kun je ze nog wel vragen, maar niet dwingen”, stelt Coumans. De ouders van Rik bevestigen zijn verhaal. Ook voor hen is het afwachten of hun zoon van gedachten verandert. De versieringen zijn in ieder geval klaar en het bier staat koud, voor het geval dat. Verder willen ze op dit moment nog niet reageren.

Geen vervangers
Hoewel het nieuws als een lopend vuurtje door het dorp ging, was het donderdag niet hét gesprek van de dag op de basisschool en bij de bakker. Dat was het bericht van de wijkagent dat woensdag twee mannen probeerden een meisje in een auto te duwen in de Raadhuisstraat. Maar logischerwijs vraagt men zich toch af hoe het nu verder moet met die proclamatie. Volgens Hagemans gaan de activiteiten door, met of zonder paar. Vervangers zijn niet aan de orde.

Heel teleurstellend
Als het aan Hulsberg en veel reageerders op Facebook ligt, staan Rik en Daphne zaterdag gewoon in de schijnwerpers. "Zo’n unieke aankondiging krijgt niemand meer”, reageert een man. Ook Ilona Bok, wier uitroeping tot prinses in Brunssum in 2014 in het water viel door een publicatie in een krant, steekt ze een hart onder de riem: "Voor mij was het ook heel teleurstellend. Maar ik ben prinses geworden en dat had ik nooit willen missen. Mijn vrienden hadden tijdens de proclamatie hoedjes van krantenpapier op, als ludieke actie. Het uitroepen is super, maar het seizoen zelf is het allermooiste."